Rakotwórcze produkty. Wyeliminuj je z menu i zmniejsz ryzyko raka

06.05.2020 12:06
Rakotwórcze produkty
fot. Shutterstock

Zdrowa dieta w profilaktyce nowotworów to nie tylko spożywanie właściwych produktów, ale także wyeliminowanie tych niewłaściwych. Sprawdź, jakie produkty zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu.

Walka z rakiem to ogromne wyzwanie. Szacuje się, że rozwojowi około 30 proc. nowotworów można zapobiec, stosując odpowiednią dietę. Zdrowe jedzenie to bardzo ważny czynnik w profilaktyce chorób nowotworowych. Poniżej znajdziesz 11 produktów, które spożywane w nadmiarze, przez długi okres czasu mogą przyczynić się do rozwoju raka. Ogranicz je, a najlepiej wyeliminuj z menu, dzięki temu znacznie obniżysz ryzyko tej choroby.

Margaryna

Przez lata margaryna była polecana jako zdrowa dla serca alternatywa masła. Niestety miało to katastrofalne konsekwencje. Margaryna jest produktem mocno przetworzonym. Produkuje się ją olejów sojowych i kukurydzianych, które poddaje się obróbce w wysokich temperaturach. W czasie tego procesu powstają wolne rodniki. Gdy jest ich zbyt dużo, w organizmie mogą tworzyć się zmiany nowotworowe. Z tego powodu o wiele lepiej jest spożywać ekologiczne masło (oczywiście też w rozsądnych ilościach).

Wędliny

W wielu badaniach wykazano, że przetworzone mięso, m.in. wędliny, parówki, zwiększa ryzyko raka. W tego typu produktach, tworzonych przemysłowo, jest bardzo wiele sodu, azotanów i innych chemicznych substancji, które zagrażają zdrowiu. Przetworzone mięso ma rakotwórcze właściwości i może odpowiadać ze powstanie wielu nowotworów, zwłaszcza raka żołądka. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z tego typu produktów, rób je sam w domu.

Popcorn z kuchenki mikrofalowej

Dla wielu ta szybka i łatwa przekąska oferuje coś więcej niż tylko maślany smak. Torebki, w których praży się kukurydzę, są wyściełane powłoką, dzięki której ziarenka nie przywierają. Niestety zawiera ona również substancję rakotwórczą – kwas perfluorooktanowy. Jak wykazały badania, substancja ta przyczynia się do rozwoju raka wątroby oraz prostaty. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z tej przekąski, spróbuj ją zrobić samodzielnie w domu, bez opakować i sztucznych substancji smakowych.

Napoje gazowe

Te produkty są na cenzurowanym z dwóch powodów. Po pierwsze, cukier w nich zawarty "karmi" nowotwory. Nie ma znaczenia, czy to jest zwykły cukier czy sztuczne słodziki. Ich szkodliwość dla zdrowia jest bardzo podobna. Po drugie, słodziki przyczyniają się do otyłości, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka raka piersi, jelita grubego, nerek, trzonu macicy czy trzustki. Te produkty nie mają absolutnie żadnych właściwości zdrowotnych, dlatego wyeliminuj je z menu. A jeśli nie możesz żyć bez "bąbelków" zrób taki napój samodzielnie w domu, z dodatkiem zdrowego soku lub cytryny.

Pomidory z puszki

Pomidory są bardzo dobre dla zdrowia, ponieważ zawierają likopen, który obniża ryzyko rozwoju raka. Niestety, nie pomidory w puszki. Ich opakowania wyściełane są powłokami zawierającymi BPA – ta substancja nie tylko przyczynia się do powstawania nowotworów, ale może również powodować problemy z sercem oraz płodnością. Używaj więc pomidorów świeżych, a nie z puszki.

Łosoś hodowlany

Jedzenie ryb jest zalecane nie tylko w profilaktyce nowotworów, ale również chorób serca. Niestety w niektórych krajach (np. w USA) hoduje się łososie, dodając do ich pokarmu antybiotyki oraz hormony wzrostu. Ryby te są również narażone na kontakt z pestycydami. Wszystkie te substancje mają fatalny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego jeśli kupujesz łososia, sprawdzaj źródło jego pochodzenia. Łososie łowione w naturalnym dla siebie środowisku są zdrowsze i mają znacznie wyższy poziom kwasów tłuszczowych (EPA i DHA).

Smażone potrawy

Smażone potrawy nie tylko powiększają talię, ale zwiększają ryzyko raka i innych potencjalnie śmiertelnych chorób. Smażenie pozbawia pożywienie składników odżywczych. Smażone potrawy zawierają bardzo dużo kwasów tłuszczowych trans, a ich wysokie spożycie, prowadzi do stanu zapalnego, oporności na insulinę i zwiększonego ryzyka raka.

Czipsy i frytki

Te produkty, zwłaszcza kupowane w sklepach, powstają zawierają tłuszcze trans, barwniki, aromaty, nierzadko konserwanty. Wszystkie te substancje zwiększają ryzyko rozwoju raka. Jeśli nie wyobrażasz sobie życie bez czipsów czy frytek, rób je w domu, w piekarnika, a nie na patelni z olejem.

Żywność "dietetyczna"

Niestety żywność dietetyczna to nie to samo co żywność zdrowa. Wiele niskotłuszczowych i bezcukrowych produktów zawiera sztuczne słodziki. A te prowadzą do otyłości o rozwoju wielu nowotworów. Postaw na jakość. Sięgaj o świeże owoce, warzywa i produkty mleczne. Bez dodatku cukru, one również będą dietetyczne i – co ważniejsze – zdrowe.

Czerwone mięso

Świat zachodni je zdecydowanie za dużo mięsa, a za mało warzyw. Na całym świecie przeciętny człowiek zużywa ponad 41 kg mięsa rocznie. To bardzo dużo. Jak już wielokrotnie udowodniono, czerwone mięso zawiera substancje, które mogą przyczyniać się do raka okrężnicy. Jeśli chcesz zachować zdrowie, ogranicz jedzenie czerwonego mięsa. A jeśli już je jesz, to zadbaj o to, aby było podawane w towarzystwie warzyw i kasz.

Biała mąka

Produkty wysoko przetworzone, a do takich z pewnością należy biała mąka, przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Dzieje się tak, ponieważ w czasie ich obróbki giną wszystkie cenne dla zdrowia składniki, np. błonnik pokarmowy. Unikaj takich produktów, a jeśli już je spożywasz, zadbaj o to, by łączyć je z warzywami i kaszami, orzechami czy nasionami.

Jeśli wyeliminujesz ze swojej diety powyższe produkty, lub drastycznie je ograniczysz, bardzo szybko poczujesz zmianę. Poczujesz się lżej, może nawet stracisz na wadze, poprawi Ci się samopoczucie, przestaniesz mieć problem z zaparciami czy innymi dolegliwościami, ze strony układu pokarmowego. A co ważniejsze, radykalnie zmniejszysz ryzyko powstania nowotworów.

Pamiętaj, że w profilaktyce raka ważne są również regularne badania. Kiedy się ostatnio badałeś?

Źródło: Healtylivingmagazine