Przygotowanie jajek: 4 błędy, które mogą grozić salmonellą

18.06.2019
Aktualizacja: 18.06.2019 16:28
Skorupki jajek trzeba myć przed przygotowaniem posiłku
fot. Shutterstock

Wbrew powszechnie krążącej opinii, nie trzeba jeść tatara z surowym jajkiem, by zarazić się salmonellą. Choć faktycznie spożywanie surowych jajek może być ryzykowne, to częstą przyczyną zatrucia jest niewłaściwe obchodzenie się z jajami podczas przygotowywania posiłków. Dotyczy to zarówno samych jajek, jak i skorupek. Jakie błędy popełniamy najczęściej?

Salmonellą zarazić się jest stosunkowo łatwo. Choć wiele osób myśli, że sprawcą jest tatar z surowym jajkiem lub tiramisu, to zagrożenie jest znacznie większe. Bakterie salmonelli mogą zagrażać człowiekowi nawet po spożyciu jajecznicy, sadzonego jajka czy wszelkich innych potraw jajecznych. Nie tylko forma podania jajek się liczy, ale także forma ich obróbki, przechowywanie oraz cała ,,obsługa'' jajek podczas gotowania. 

Przygotowanie jajek: tych błędów nie popełniaj

  • 1. Po rozbiciu jajek nie wycieraj rąk w ściereczkę, najpierw je umyj.

Jeśli na skorupkach jajek znajdowały się bakterie salmonelli, to przeniesiesz je na ręcznik/ściereczkę lub rozprowadzisz je na skórze i przeniesiesz na inne produkty spożywcze. Po rozbiciu skorupek i wyrzuceniu ich do śmietnika należy od razu umyć ręce mydłem pod bieżącą wodą.

  • 2. Nie kupuj jajek, które nie są przechowywane w sklepowej lodówce. W swoim domu trzymaj jaja w lodówce.

Bakterie salmonelli lubią ciepło, wtedy szybko się namnażają, a istotna jest ich ilość. Z kilkoma bakteriami zdrowy organizm dobrze sobie radzi, natomiast duża ilość bakterii prowadzi do zatrucia i rozwoju nieprzyjemnych objawów. Przechowując jaja poza lodówką i kupując jaja pozostawione w ciepłym miejscu, zwiększa się ryzyko, że bakterie będą się na nich mnożyć do niebezpiecznych poziomów.

  • 3. Przed przygotowaniem kremu z żółtek zawsze wyparzaj skorupki.

Jeśli nie wyparzysz skorupek jaj przed wbiciem ich do miski i ,,ukręceniem'' kremu dużo ryzykujesz. Jeżeli salmonella była na skorupkach jajek, to dostanie się do kremu. Dlatego jajka zaraz po wyjęciu z lodówki należy sparzyć, czyli włożyć na kilka minut do wrzątku lub polać je wrzątkiem i dopiero wtedy rozbić skorupki. Te same zasady warto stosować przy przygotowywaniu jajecznicy czy jajek sadzonych.

Niezwykle ważne jest również, by potrawy przygotowywane z dodatkiem surowych jaj spożywać tuż po przygotowaniu lub w niedalekim czasie. Lepiej takich potraw nie podawać dzieciom i osobom chorym, szczególnie z obniżoną odpornością. 

  • 4. Przed przygotowaniem ciasta nie ograniczaj się do mycia jaj wodą, zawsze je wyparzaj.

Myślisz, że wszelkie niebezpieczeństwa zginą w wysokiej temperaturze podczas pieczenia? Możesz mieć rację, ale to nie wszystko. Salmonella ginie w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza, zatem godzinny pobyt w bardzo gorącym piekarniku z pewnością ją wyeliminuje. Natomiast woda z kranu (zwykle o temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza), którą myjemy jajka, może rozproszyć się (wraz z bakteriami) na inne produkty do spożycia, ale również zmywak, którym przecierasz blat kuchenny i myjesz naczynia.

Dlatego, jeśli wiesz, że jajka zostaną poddane obróbce w wysokiej temperaturze, to lepiej ich wcześniej nie myć, a jeśli chcesz się zabezpieczyć, to warto jajka wyparzyć.

Ważne

Salmonella i przybory kuchenne

Nigdy nie używaj ponownie widelca, łyżki, trzepaczki, miseczki, które miały kontakt z surowym jajkiem lub skorupką. Te lub inne przyrządy od razu wędrują do zlewu lub zmywarki. Jeśli na skorupkach były bakterie, to przeniesiesz je w inne miejsca.

Salmonella: częsta przyczyna problemów żołądkowych

Zakażenie bakteriami salmonelli wywołuje salmonellozę, czyli chorobę zakaźną przebiegającą zazwyczaj jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Objawy salmonellozy mogą pojawić się od 6 do 48 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Sama choroba trwa natomiast przez 4-6 dni. W tym czasie mogą pojawić się takie objawy jak kurczowy ból brzucha, biegunka, wymioty, a nawet gorączka

Salmonella nie jest bakterią występującą wyłącznie na jajach. Inne produkt, na którym może występować salmonella, to m.in. surowe mięso.

WIĘCEJ NA TEMAT SALMONELLI: Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? Objawy zakażenia Salmonellą 

Źródło: zdrowie.pap.pl