Czy okazjonalne przejadanie się jest niebezpieczne dla zdrowia?

07.08.2020 16:28
Przejedzenie - czy jest groźne dla zdrowia?
fot. Shutterstock

Świąteczny obiad lub grill z przyjaciółmi, jest wiele sytuacji, podczas których człowiek zjada więcej, niż powinien. Uczucie przejedzenia zna chyba każdy, ale nie każdy wie, jak na zbyt dużą dawkę kalorii reaguje organizm. Naukowcy postanowili to sprawdzić.

Większość badan dotyczy skutków długoterminowego objadania się. O tym, że przejadanie się prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i otyłości wiemy od dawna, ale wciąż niewiele wiadomo na temat tego, co dzieje się z organizmem, gdy objadamy się okazjonalnie - raz na jakiś czas. Czy to szkodliwe? Naukowcy już wiedzą.

Przejedzenie: jak wpływa na organizm?

Aby ustalić, jak okazjonalne przejadanie się wpływa na organizm człowieka, naukowcy zbadali grupę 14 zdrowych mężczyzn w wieku od 22 do 37 lat. Podczas jednej z prób poprosili ich, aby jedli tyle pizzy, aż poczują się pełni. Mężczyźni jedli średnio około 1500 kalorii - prawie jedna duża pizza.

Podczas kolejnej próby naukowcy poprosili mężczyzn, aby zjedli tyle pizzy, ile mogą, nie zważając na pojawiające się uczucie sytości. Tym razem mężczyznom udało się zjeść prawie dwukrotnie więcej - średnio około 3000 kalorii, chociaż niektórzy byli w stanie zjeść równowartość prawie dwóch i pół dużej pizz (4800 kalorii).

Od uczestników badania pobierano próbki krwi w regularnych odstępach czasu przez cztery godziny po rozpoczęciu posiłku, aby zobaczyć, jak organizm radzi sobie z tak dużym ''zastrzykiem'' kalorii. Okazało się, że pomimo spożycia dwukrotnie większej ilości kalorii, nastąpił tylko niewielki wzrost poziomu cukru we krwi i tłuszczu we krwi.

U tych aktywnych fizycznie i zdrowych ludzi organizm jest w stanie kontrolować poziom cukru i tłuszczu we krwi po dużym posiłku, pracując nieco ciężej niż zwykle, aby kontrolować metabolizm. To hormony uwalniane z jelit i trzustki (w tym insulina) pomagają organizmowi regulować poziom cukru we krwi. Na to, jak ciężko pracuje organizm po przejedzeniu, wskazywało znacznie podwyższone tętno po obfitym posiłku.

Zmierzono również, jak ludzie czuli się po posiłku. Uczestnicy badania nie mieli na nic ochoty, nawet na deser, po zjedzeniu dużego posiłku - nawet cztery godziny po jedzeniu. Czuli się również bardziej senni i mniej energiczni po jedzeniu zbyt dużej ilości kalorii.

Naukowcy spodziewali się, że organizm będzie walczył z ogromną nadwyżką kaloryczną w wyniku przejedzenia. Jednak wyniki pokazały, że organizm ma niezwykłą zdolność do radzenia sobie z nadmiernym jedzeniem, poprzez ścisłą regulację stężenia cukru we krwi i ciśnienia krwi.

Wyniki badania pokazują, że okazjonalne przejadanie się, oprócz złego samopoczucia, nie powoduje szkód w organizmie i nie stanowi większego zagrożenia dla naszego zdrowia, ale spożywanie większej ilości kalorii niż potrzeba przez dłuższy czas powoduje, że organizm nie ma już siły pracować na zwiększonych obrotach i przestaje sobie radzić z tą nienaturalną sytuacją, a to prowadzi do przyrostu masy ciała i do rozwoju chorób metabolicznych.

Źródło: theconversation. com