Zamknij

Taka dieta prowadzi do przedwczesnej śmierci. Naukowcy są już pewni

09.11.2022 11:01

To bardzo wygodnie, jeśli nie traci się czasu na przygotowywanie posiłków. Obiad wystarczy kupić w sklepie (jest tańszy niż w restauracji) i podgrzać w domu. Takie jedzenie nie sprzyja jednak długiemu życiu. Jak oceniają naukowcy z Brazylii, skutki diety opartej na wysoko przetworzonej żywności mogą być fatalne.

Dania gotowe zwiększają ryzyko zgonu
fot. Marek BAZAK/East News

Gotowa do konsumpcji, wysoko przetworzona żywność systematycznie zastępuje naturalne składniki diety na całym świecie. Skutki tego trendu mogą być fatalne – zwracają uwagę naukowcy z Uniwersytetu w São Paulo. Zdaniem badaczy, tego typu jedzenie przyczynia się w Brazylii do 10 proc. przedwczesnych zgonów rocznie. W państwach rozwiniętych, np. w Stanach Zjednoczonych czy w Europie, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe.

Żywność wysoko przetworzona przyspiesza śmierć

Żywność wysoko przetworzona to wszystkie produkty, które zostały poddane obróbce przemysłowej w celu zwiększenia ich trwałości i przyspieszenia procesu przygotowywania. Do takich produktów zwykle dodaje się sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku, konserwanty, sporo cukru, słodzików czy soli. Wśród produktów uznanych za wysoko przetworzone naukowcy wymieniają zupy w proszku, sosy, mrożoną pizzę, tzw. dania gotowe, hot-dogi, wędliny, napoje gazowane, lody, kupowane w sklepach ciastka, ciasta, cukierki czy pączki.

– Wcześniejsze badania szacowały zdrowotny i ekonomiczny koszt działania krytycznych składników, takich jak sód, cukier, tłuszcze typu trans oraz specyficzne produkty i napoje, np. słodzone - wyjaśnia Eduardo A.F. Nilson, główny autor publikacji, która ukazała się na łamach „American Journal of Preventive Medicine”. – Żadne badanie nie oceniło dotychczas potencjalnego wpływu wysoko przetworzonej żywności na przedwczesne zgony – dodaje naukowiec.

Badacz i jego współpracownicy przeanalizowali dane od reprezentatywnej grupy Brazylijczyków i Brazylijek w różnym wieku. Dieta tych osób zawierała od 13 do 21 proc. produktów wysoko przetworzonych. Spośród osób w wieku od 30 do 69 lat uwzględnionych w badaniu w 2019 roku prawie 550 tys. osób zmarło przedwcześnie. Ponad 260 tys. zgonów wynikało z niezakaźnych chorób, którym można było zapobiec.

Według naukowców ok. 57 tys. zgonów rocznie można przypisać spożyciu wysoko przetworzonej żywności – to ok. 10 proc. wszystkich zgonów.

Niezdrowe jedzenie omijaj szerokim łukiem

W Brazylii spożywa się znacznie mniej niezdrowego jedzenia niż w państwach silnie rozwiniętych – zauważają naukowcy. W USA, Kanadzie, Australii czy Europie Zachodniej takie produkty dostarczają nawet połowę kalorii, więc mogą mieć jeszcze większy wpływ na przedwczesną śmiertelność. Autorzy badania obliczyli, że ograniczenie konsumpcji takiej żywności w Brazylii o 10-50 proc. mogłoby zapobiec od 6 do prawie 30 tysiącom przedwczesnych zgonów rocznie.

– Spożywanie żywności wysoko przetworzonej wiąże się z rozwojem wielu schorzeń, takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca czy niektóre nowotwory. Stanowią one ważną przyczynę przedwczesnych zgonów dorosłych mieszkańców Brazylii, którym można zapobiec – stwierdza dr Nilson. – Już zmniejszenie spożycia wysoce przetworzonych produktów do poziomu sprzed dekady mogłoby obniżyć związane z taką dietą zgony o 21 proc. Potrzebne są strategie, które zniechęcają do konsumpcji niezdrowego jedzenia – dodaje ekspert.

loader

Źródło: Eduardo A.F. Nilson i in., MedicinePremature Deaths Attributable to the Consumption of Ultraprocessed Foods in Brazil, American Journal of Preventive Medicine, 2022 / PAP/Marek Matacz