Zamknij

Te produkty sprawiają, że szybko czujesz głód. Lepiej ich unikać

06.09.2022
Aktualizacja: 06.09.2022 14:33

Zjeść niezbyt dużo i długo czuć się sytym – to przepis na idealny posiłek, zwłaszcza jeśli starasz się kontrolować swoją wagę. Tymczasem nie wszystkie produkty, które zwykle jemy dla zaspokojenia głodu, rzeczywiście tak działają. Po niektórych można szybko poczuć się głodnym. Lepiej ich unikać.

Te produkty szybko powodują głód
fot. Schutterstock
  1. Croissanty
  2. Niskokaloryczny jogurt
  3. Biały ryż
  4. Białka jajek
  5. Płatki śniadaniowe
  6. Biały chleb
  7. Alkohol
  8. Pączki
  9. Napoje gazowane

Oprócz zapewnienia poczucia sytości dobry posiłek powinien też być wartościowy, czyli dostarczać do organizmu składniki odżywcze, których potrzebuje, by dobrze funkcjonować. Nie chodzi tylko o kalorie – niektóre z nich nazywane są „pustymi kaloriami” właśnie dlatego, że oprócz energii dostarczają bardzo niewiele składników odżywczych. To powód, dla którego po ich zjedzeniu szybko czujemy się głodni. Których produktów lepiej unikać?

Croissanty

Puszyste, maślane, idealnie pasują do porannej kawy, ale zaspokajają głód na krótko. Nie ma w nich zbyt wiele wartościowych składników – jest za to biała mąka i tłuszcz. Dostarczają sporo kalorii, ale sycą na krótko. Na śniadanie lepiej zjeść jajko i pełnoziarnisty chleb – po takim posiłku spokojnie dotrwasz do obiadu.

Niskokaloryczny jogurt

Lepiej sycą pokarmy, które żuje się długo – a jogurt można zjeść bardzo szybko. Jogurty niskokaloryczne są zwykle odtłuszczone i często zawierają substancje słodzące, które bez obecności tłuszczu mlecznego szybko podnoszą poziom cukru we krwi, który potem szybko spada, a to powoduje uczucie głodu. Lepiej zjeść zwykły pełnotłusty jogurt z naturalnymi płatkami, owocami i orzechami – błonnik syci na dłużej.

Biały ryż

Biały ryż jest ubogi w błonnik, bo został oczyszczony - w trakcie tzw. procesu polerowania pozbawia się go m.in. łupiny i zarodka. Po zjedzeniu go najpierw szybko podnosi się we krwi poziom cukru, a potem równie szybko spada. To sprawia, że pojawia się uczucie głodu. Zamiast niego lepiej zjeść ryż basmati lub brązowy. Ryżu nie należy rozgotowywać.

Białka jajek

Jeśli jedząc jajka, pomijasz żółtko, aby zmniejszyć kaloryczność posiłku, nie tylko się nie najesz, ale również pozbawisz się wielu cennych składników, jakie zawiera żółtko. Jest ono bowiem naturalnym kompletnym zestawem składników, które są potrzebne do budowy komórek (powstaje przecież z niego kurczak). Badania pokazują, że tłuszcze nasycone i cholesterol zawarte w całych jajkach nie są szkodliwe.

Płatki śniadaniowe

Niektóre płatki śniadaniowe – zwłaszcza te oznaczone jako „o obniżonej zawartości cukru” – zamiast cukru zawierają po prostu sztuczne słodziki. Sztucznie słodzone produkty podnoszą poziom cukru we krwi, a spadająca glukoza powoduje uczucie głodu. Podejrzewa się, że może to też wynikać z tego, że organizm czuje się oszukany: słodki smak bez kalorii skłania go do ciągłego poszukiwania kalorii.

Biały chleb

Białe pieczywo nie zawiera ani błonnika, ani składników odżywczych obecnych w produktach pełnoziarnistych, które sprawiają, że czujemy sytość. Rozwiązanie jest proste: pieczywo z pełnego przemiału. Jest mnóstwo jego rodzajów, więc można wybrać takie, jakie najbardziej smakuje: chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel, żytni czy wieloziarnisty.

Alkohol

Picie alkoholu powoduje, że spożywamy więcej kalorii – tego dowodzą badania naukowe. Niektórzy czują wtedy autentyczny głód, inni po prostu przestają zwracać uwagę na to, co jedzą. Zamiast ryby z brokułami na stole bez problemu lądują frytki i hamburger z podwójnym serem albo inne równie „pyszne” jedzenie.

Pączki

Pączki to cukrowe bomby, która dostarczają kalorii i nie mają żadnych wartości odżywczych. Biała mąka szybko przekształca się w glukozę, a lukier na pączku to czysty cukier – obydwa składniki szybko podnoszą poziom cukru we krwi, który w krótkim czasie znów spada, powodując głód.

Napoje gazowane

Naukowcy nie mają wątpliwości: ludzie, którzy piją napoje gazowane, spożywają więcej kalorii w ciągu doby niż ci, którzy ich nie piją. Jedna z teorii mówi, że cukier zawarty w słodkich napojach gazowanych sprawia, że apetyt na słodycze staje się jeszcze większy.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD