Czy wszystkie węglowodany sprawiają, że tyjesz?

Aleksandra Supryn
08.02.2016 10:22
Czy wszystkie węglowodany sprawiają, że tyjesz?
fot. Produkty bogate w węglowodany, które pomogą Ci schudnąć

Rezygnujesz ze wszystkich węglowodanów, ponieważ chcesz schudnąć? To może być błąd. Okazuje się, że nie wszystkie cukry mogą zaszkodzić sylwetce oraz zdrowiu. Co więcej, jeśli wzbogacisz swoją dietę o niektóre produkty, które je zawierają, zrzucanie wagi będzie prostsze.

Węglowodany są jednym z najważniejszych składników dla naszego organizmu. Są niezawodnym źródłem energii dla całego ciała – zarówno mięśni, jak i naszego mózgu.

Węglowodany poprawiają nastrój oraz pamięć i koncentrację, chronią serce przed chorobami, oraz pomagają utrzymać prawidłową wagę.

Które węglowodany są jednak najlepsze?

Czy węglowodany sprawiają, że tyjesz?

Węglowodany same w sobie nie sprawiają, że przybierasz na wadze. Tyjesz tylko wtedy, kiedy dostarczasz swojemu organizmowi zbyt dużą ilość kalorii.

A więc jeśli jesz bardzo duże ilość niezdrowych, mocno przetworzonych produktów zawierających węglowodany – białe pieczywo i makaron czy słodkie bułki i pączki – nie dziw się, że wskazówka na wadze cały czas skacze. Co więcej, taka dieta naraża Cię na problemy z sercem oraz cukrzycę typu 2.

Niskowęglowodanowe diety pozbawiają Cię przede wszystkim energii, wartości odżywczych – witamin i minerałów oraz błonnika.

Udowodniono to naukowo – porównano efekty diety niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej. Po kilku miesiącach faktycznie okazało się, że ludzie, którzy stosują tę pierwszą, stracili więcej kilogramów. Dzieje się tak jednak tylko dlatego, że dieta jest bardzo restrykcyjna i ograniczamy lub zupełnie rezygnujemy z bardzo wielu produktów. Jednak po kilku kolejnych miesiącach różnice w spadku wagi wyrównują się i niskowęglowodanowa dieta przestaje być bardziej skuteczna niż ta niskotłuszczowa.

Trzeba jednak wziąć również pod uwagę, że wielu osobom bardzo trudno jest pozostać na diecie niskowęglowodanowej przez długi czas. Niestety, jeśli po miesiącach zupełnego usunięcia ich z diety, nagle zaczniemy jeść pieczywo czy makaron, znacznie szybciej przybierzemy na wadze.

Najlepsze węglowodany, które pomogą Ci schudnąć

Jeśli chcesz schudnąć oraz cieszyć się dobrym zdrowiem, nie rezygnuj zupełnie z węglowodanów. Musisz jednak szerokim łukiem omijać węglowodany proste, czyli te bardzo słodkie i przetworzone, a sięgać po zdrowe źródła tego składnika – węglowodany złożone.

Do swojej codziennej diety włącz przede wszystkim produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony czy ryż. Liczne, niezależne od siebie badania pokazują, że codzienna dieta bogata w żywność z pełnych ziaren bardzo dobrze wpływa na zdrowie – osoby jedzące je znacznie rzadziej chorują na serce (o 20-30 proc.). Inny eksperyment pokazał, że osoby na pełnoziarnistej diecie mają znacznie mniejszą masę ciała niż te, które na niej nie są.

Świetnym źródłem węglowodanów złożonych jest również kasza jaglana pęczak. Powoli podnosi ona poziom cukru we krwi i zapobiega jego nagłym spadkom. Dzięki temu dłużej jesteś najedzony i nie masz ochoty sięgać po przekąski.

Zielony groszek to również ładunek zdrowych węglowodanów. 70 g tego produktu zapewni Ci dzienne zapotrzebowanie na cynk. Co więcej, groszek zwiększa również ilość leptyny – hormonu odpowiedzialnego za wysyłanie naszemu mózgowi informacji, że jesteśmy już najedzeni.

Dobrym wyborem jest też jedzenie różnych odmian fasoli. Badania pokazują, że dzięki niej zmniejszamy ryzyko otyłości o ponad 20 proc. Pomimo że właściwości i wartości każdej z nich trochę się między sobą różnią, to każda zawiera błonnik, białko oraz żelazo – wszystkie bardzo ważne dla naszego organizmu.

W węglowodany złożone bogate są również płatki owsiane. Błonnik zawarty w nich jest łatwo rozpuszczalny i podczas trawienia zamienia się w substancję przypominającą żel, która następnie odkłada się w żołądku. Dzięki temu nie jest on pusty, a my dłużej nie odczuwamy głodu. Badania pokazują również, że włączenie do swojej diety płatków owsianych pomaga w walce z tłuszczem trzewnym, czyli tkanką tłuszczową odkładającą się w okolicach brzucha. Pozbycie się jej zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 czy chorób serca oraz zapobiega problemom trawiennym.

___

zdrowie.radiozet.pl