Piwo bezalkoholowe: czy jest bezpieczne dla zdrowia?

07.08.2020
Aktualizacja: 13.08.2020 08:18
Czy piwo bezalkoholowe tuczy?
fot. Shutterstock

Jeśli unikasz alkoholu lub ograniczysz jego spożycie, piwo bezalkoholowe może wydawać się dobrą opcją. Smakuje podobnie do piwa, ale zawiera znacznie mniej alkoholu. Wiele piw bezalkoholowych jest nawet reklamowanych jako zawierające 0,0% alkoholu. Jednak piwo bezalkoholowe ma pewne wady, dowiedz się jakie.

  • Piwo bezalkoholowe powstaje poprzez usunięcie alkoholu ze zwykłego piwa. Pomimo swojej nazwy może legalnie zawierać niewielkie ilości alkoholu. W Polsce piwo oznakowane jako „bezalkoholowe” może zawierać do 0,5 proc. alkoholu.
  • Podstawowe składniki piwa bezalkoholowego są takie same, jak w przypadku zwykłych piw, czyli woda, słód, chmiel i drożdże.
  • Podczas ciąży należy unikać piwa bezalkoholowego, ponieważ często zawiera ono niewielkie ilości alkoholu.

Wszystko, co musisz wiedzieć o piwie bezalkoholowym

Jaka jest zawartość składników w piwie bezalkoholowy? Czy można go bezpiecznie pić? Czy to dobra alternatywa dla kierowców i kobiet w ciąży? Według definicji piwo bezalkoholowe zawiera bardzo mało alkoholu  lub nie zawiera go wcale. Jak jest w rzeczywistości?

Zacznijmy od tego, jak wygląda produkcja. Istnieje wiele metod produkcji, większość piwa bezalkoholowego powstaje z usuwania alkoholu ze zwykłego piwa.

Jedna metoda polega na podgrzaniu piwa, ale może to znacznie zmienić smak. Czasami piwo jest podgrzewane w silnej próżni, która obniża temperaturę wrzenia, aby zachować jego smak.

Inna metoda polega na odcedzeniu alkoholu za pomocą filtra tak drobnego, że może przejść tylko woda i alkohol. Następnie do pozostałych składników dodaje się płyn. Po usunięciu alkoholu piwo jest płaskie. Aby go nasycić, należy dodać dwutlenek węgla.

Skład piwa bezalkoholowego

Piwa bezalkoholowe i zwykłe są podobne pod względem kalorii, zawartości białka i tłuszczu, ale różnią się znacznie zawartością węglowodanów i alkoholu.

 
 
Zwykłe piwo Piwo bezalkoholowe
Kalorie 153 133
Alkohol 14 gramów 1 gram
Białko 2 gramy 1 gram
Tłuszcze  0 gramów 0 gramów
Węglowodany 13 gramów 29 gramów

Ta tabela porównuje składniki odżywcze w 350 ml zwykłego i bezalkoholowego piwa.

Chociaż piwo bezalkoholowe ma tylko ułamek alkoholu co zwykłe piwo, zawiera podobną liczbę kalorii. Dzieje się tak, ponieważ piwo bezalkoholowe zawiera ponad dwa razy więcej węglowodanów niż zwykłe piwo, głównie w postaci cukru  - co poprawia smak po usunięciu alkoholu. Ponadto oba rodzaje dają małe ilości różnych witamin i minerałów, w tym fosforu, magnezu i witaminy z grupy B.

Dostępnych jest niezliczona ilość piw bezalkoholowych, ale wszystkie można podzielić na dwie kategorie.

Pierwsza kategoria to piwo bezalkoholowe. Według Food and Drug Administration (FDA) piwo prawdziwie bezalkoholowe nie może zawierać wykrywalnych poziomów alkoholu i  powinny być oznaczone jako 0,0% ABV.

Drugą kategorią są piwa bezalkoholowe, które mogą zawierać do 0,5% alkoholu.  Należy pamiętać jednak o tym, że podstawowe składniki piwa bezalkoholowego są takie same, jak w przypadku zwykłych piw, czyli woda, słód, chmiel i drożdże.

Czy piwo bezalkoholowe jest na pewno bezpieczne dla zdrowia?

Zaskakujące jest, że piwo bezalkoholowe często zawiera więcej alkoholu, niż podaje etykieta. Jedno z badań 45 napojów bezalkoholowych wykazało, że prawie 30% z nich zawierało więcej alkoholu, niż podano. To samo badanie wykazało, że 6 piw oznaczonych jako 0,0% alkoholu zawierało alkohol nawet do 1,8%.

Piwa bezalkoholowe zawierają ponad dwukrotnie więcej węglowodanów niż zwykłe piwo. Ponadto naukowcy wykazali, że picie piwa bezalkoholowego może w niektórych rzadkich przypadkach gwałtownie zwiększyć poziom alkoholu we krwi, a także prowadzić u niektórych osób do pozytywnych wyników badań metabolitów alkoholu w moczu lub oddechu.

Ryzyko spożycia alkoholu podczas ciąży

Według American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) picie alkoholu w czasie ciąży jest główną przyczyną wad wrodzonych. Zaleca się całkowite wyeliminowanie alkoholu w czasie ciąży, aby wyeliminować ryzyko zaburzeń ze spektrum alkoholu płodu (FASD), które jest ogólnym terminem opisującym różnorodne problemy, które mogą wystąpić, jeśli dziecko jest narażone na alkohol w łonie matki.

Najpoważniejsza postać FASD nazywana jest alkoholowym zespołem płodowym. Charakteryzuje się nieprawidłowościami twarzy, zahamowaniem wzrostu oraz niepełnosprawnością behawioralną i umysłową.

Chociaż ten stan jest prawie wyłącznie przypisywany przewlekłemu wysokiemu spożyciu alkoholu podczas ciąży, nie ustalono bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu przez kobiety w ciąży.

Czy w ciąży powinnaś pić piwo bezalkoholowe?

Nie wiadomo dokładnie, ile alkoholu należy spożyć, aby mieć wpływ na nienarodzone dziecko, więc najbezpieczniejszym wyborem jest unikanie piwa bezalkoholowego w czasie ciąży. Picie alkoholu w ciąży może powodować wady wrodzone i inne poważne zaburzenia. 

Źródło: healthline.com