Red hot chilli peppers, czyli przepis na długowieczność

Monika Piorun
19.01.2017 18:39
Red hot chilli peppers, czyli przepis na długowieczność
fot. Red hot chilli peppers, czyli przepis na długowieczność

Chcesz żyć długo i szczęśliwie? Zacznij przyzwyczajać się do pikantnego smaku ostrych papryczek chilli. Dzięki zawartej w nich kapsaicynie nie tylko od razu poczujesz przypływ wzmagających radość endorfin, ale też zredukujesz poziom cholesterolu, ograniczysz przyrost tkanki tłuszczowej a na dodatek będziesz miał aż o 13 proc. większe szanse na to, by żyć dłużej.

Nie bez powodu nazwa legendarnej kapeli z Kalifornii nawiązuje do piekielnie ostrej papryki. Okazuje się, że chilli może być uznana za naturalny eliksir młodości, choć z pewnością jej mocny, wyrazisty aromat, doceniają tylko najbardziej wytrawni smakosze.

Zobacz także

Podobnie jak zespół Red Hot Chilli Peppers - małą, czerwoną papryczkę można albo kochać, albo nienawidzić. Z całą pewnością jej smak nie pozostawi jednak nikogo obojętnym.

Doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Dalekiego Wschodu i Ameryki Południowej, gdzie ostre i pikantne potrawy są na stałe wpisane w tradycję kulinarną regionu, a większość posiłków spożywanych w ciągu dnia doprawia się intensywnymi w smaku przyprawami. Jak to wpływa na ich zdrowie?

Długie życie ma pikantny smak

chili-pepper-621890_1280

fot. pixaby.com, ch1310, Public Domain CC0

Zaprezentowane na łamach "PLOS One" wyniki badań przeprowadzonych wśród Chińczyków udowadniają, że regularne spożywanie chilli może mieć zbawienny wpływ na organizm. Nie dość, że usprawnia pracę układu oddechowego, przeciwdziała chorobom serca, ułatwia odchudzanie i ma właściwości przeciwnowotworowe, to na dodatek znacznie ogranicza ryzyko przedwczesnej śmierci.

Zobacz także

Kiedy naukowcy z University of Cambridge School of Clinical Medicine postanowili dokładnie przeanalizować prozdrowotne właściwości tej małej, czerwonej papryczki, udało się im ustalić, że specyficzny, ostry smak, za który odpowiedzialna jest kapsaicyna, wywołuje najlepsze efekty wśród osób przyprawiających ją swoje posiłki niemal każdego dnia (6-7 razy w tygodniu).

W ich przypadku ryzyko przedwczesnej śmierci było niższe aż o 14 procent w stosunku do reszty uczestników badania, w którym w ciągu 7 lat wzięło udział 485 tys. osób (20 tys. z nich zmarło z przyczyn naturalnych).

Podobne, ale nieco słabsze wyniki osiągały osoby, które dodawały chilli do posiłków minimum 1 lub 2 razy w tygodniu, choć w ich przypadku ryzyko przedwczesnej śmierci wynosiło już tylko 10 procent. 

Zobacz także

Wyniki badań ekspertów z Cambridge zostały potwierdzone przez Amerykanów z University of Vermont College of Medicine. Udało się im wykazać, że osoby, które regularnie spożywają czerwone papryczki chilli, są obarczone statystycznie o 13 procent niższym ryzykiem śmiertelności.

Recepta na długowieczność wydaje się więc diabelnie prosta - zamiast "nieba w gębie" częściej trzeba czuć... prawdziwe piekło! Kto się odważy?

źródło: British Medical Journal

Zagłosuj

Jak często jesz papryczki chilli?

Liczba głosów:

Długowieczni wiedzą, jak smakować życie, dlatego doceniają także ostre przyprawy, za którymi wiele osób nie przepada

________

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π