Zamknij

Pij ten napój codziennie, a obniżysz ryzyko pojawienia się raka

03.01.2022
Aktualizacja: 03.01.2022 09:45
Napój z kurkumą
fot. Shutterstock

Niektóre produkty lub przyprawy, stosowane regularnie, mogą obniżać ryzyko chorób nowotworowych. Dowiedz się, dlaczego warto pić napój kurkumą.

Kurkuma ma najsilniejsze właściwości przeciwzapalne ze wszystkich przypraw. Jest ona jednym z głównym składników przyprawy curry. Wykazano, że wśród mieszkańców Indii, gdzie curry je się codziennie, ryzyko pojawienie się raka jest mniejsze od pięciu do pięćdziesięciu razy (w zależności od typu nowotworu) w porównaniu do mieszkańców Europy Zachodniej. To między innymi dlatego kurkumę okrzyknięto złotem Azji. W medycynie ajurwedyjskiej stosowano ją jako środek moczopędny, oczyszczający krew oraz pobudzający trawienie.

Prozdrowotne właściwości kurkumy docenia wielu naukowców, m.in. prof. Stig Bengmark, emerytowany profesora z Lund University (Szwecja) i wieloletni kierownik Oddziału Chirurgii w Szpitalu Uniwersyteckim w Lund, który wiele lat temu zdał sobie sprawę że za około 80 procent układu odpornościowego człowieka odpowiedzialna jest okrężnica. Swoją karierę naukową postanowił poświęcić na odkrycie sposobu na stworzenia optymalnej flory jelitowej.

Napój z kurkumą wg. przepisu prof. Stiga Bengmarka

Poniższy napój – według jego przepisu  prof. Bengmarka – może pomóc nam zachować zdrowie jelit, a także wesprzeć układ odpornościowy. Jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, o których napiszmy poniżej.

Składniki:

  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka chilli, pieprzu cayenne lub czarnego pieprzu

Wymieszaj przyprawy z łyżką z soku z cytryny, łyżką octu jabłkowego i łyżką oliwy z oliwek. Tę mieszankę możesz wymieszać z (do wyboru):

  • 100-200 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 100-200 ml mleka owsianego,
  • 100-200 ml  wody,
  • owsianką z musem jabłkowym lub owocami jagodowymi.

Wybór zależy od twoich preferencji smakowych.

Ściany jelit nie wchłaniają kurkumy, o ile nie jest wymieszana z pieprzem lub imbirem, dlatego towarzystwo tych przypraw wydaje się konieczne.

Dlaczego przedawkowanie kurkumy jest niebezpieczne?

Pamiętaj, że kurkumę można przedawkować, w efekcie czego może pojawić się wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak zaburzenie wchłaniania żelaza i tym samym do jego niedoboru w organizmie. Nadmiar kurkumy może również prowadzić do problemów trawiennych, bólów głowy i wysypki. Wyjątkowo duże spożycie kurkumy może mieć również zły wpływ na zdrowie wątroby i żołądka. Dlatego nie należy jej stosować w nadmiarze. Jeśli przyjmujesz suplementy z kurkumą lub codziennie używasz w kuchni curry lub kurkumy podczas gotowania, nie stosuj powyższego przepisu.

Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub masz zaburzenia wchłaniania, warto stosowanie tego napoju skonsultować z lekarzem.

Ważne!

Kurkumy powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: "Skandynawski sekret. 10 prostych rad, jak żyć szczęśliwie i zdrowo", Wydawnictwo Marginesy, Warszawa 2017