Pepsi będzie zdrowsza? Koncern zmieni skład napoju!

Monika Piorun
18.10.2016 12:49
Pepsi będzie zdrowsza? Koncern zmieni skład napoju!
fot. Pepsi free wallpaper, 7-themes.com

Władze PepsiCo ogłosiły, że do 2025 roku firma zmieni skład dwóch trzecich napojów gazowanych i zmniejszy w nich zawartość cukru, by wspomóc walkę z epidemią otyłości na świecie.

Wystarczył zaledwie tydzień od apelu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) o wprowadzenie podatku od napojów gazowanych, by wywołać reakcję zarówno koncernów, jak i władz wielu rządów na świecie. Polskie Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało, że wpływy z nowych przepisów fiskalnych wspomogłyby leczenie chorób, które może wywoływać spożywanie nadmiernych ilości cukru. Globalne firmy ogłosiły zaś, że wprowadzą zmiany w składzie swoich napojów.

Jak donosi Reuters, PepsiCo Inc. planuje, że wartość kaloryczna pochodząca z dodatku cukru w co najmniej dwóch trzecich produkowanych przez nich napojów w puszkach nie będzie przekraczać ok. 100 kcal. Na razie podobne rozwiązania stosowane są tylko w przypadku ok. 40% oferowanych przez nich towarów. W ciągu najbliższych lat obniżeniu ulegnie też zawartość sodu oraz kwasów nasyconych zawartych w ich produktach spożywczych.

Akcja - reakcja

Po tym jak niemal wszystkie agencje informacyjne na świecie zaczęły donosić o tym, w jaki sposób najwięksi producenci napojów gazowanych zabiegali o swoje interesy lobbując przeciwko wprowadzeniu w życie 28 projektów dotyczących ich ustaw i finansując działalność ponad 100 organizacji prozdrowotnych, to właśnie PepsiCo zareagowała jako pierwsza spośród wielkich koncernów.

Przeczytaj: Jak Coca-cola i Pepsi dbają o nasze zdrowie?

Zmiany zapowiadane przez władze firmy prócz obniżenia zawartości cukru obejmują także obniżenie zużycia wody o 15% do 2025 roku oraz 20-procentowe ograniczenie emitowanych przez nich gazów cieplarnianych.

Zagłosuj

Czy zmiana składu Pepsi to dobry pomysł na przeciwdziałanie epidemii otyłości?

Liczba głosów:

Pepsi - reaktywacja

pepsi_new

fot. East News

Warto dodać, że zanim WHO ogłosiła ostatni raport, PepsiCo planowała zmiany na nieco mniejszą skalę - m.in. ograniczenie zawartości cukru w niektórych napojach jedynie o 25% do 2020 roku.

Kiedy Światowa Organizacja Zdrowia wskazała, że nałożenie na producentów napojów gazowanych dodatkowych opłat za prowadzenie na rynek towarów zawierających nadmierną ilość cukru, pozwoliłoby finansowanie leczenia wielu chorób, rządy wielu państw nie pozostały obojętne na zwiększenie swoich wpływów do budżetu.

 Podobne rozwiązania fiskalne obowiązują już np. w Meksyku i na Węgrzech. Kolejne państwa (m.in. Polska) ogłaszają zaś, że postarają się je wprowadzić w życie w najbliższych latach.

W trosce zarówno o swój wizerunek, jak i własne interesy, koncerny produkujące napoje gazowane będą musiały podejmować coraz więcej działań zmierzających do ograniczenia szkodliwości oferowanych przez nich artykułów spożywczych.

Jeśli nie cukier, to co?

stewia

Czy w Pepsi zamiast cukru pojawi się stewia? (fot. Mike Mozart, flickr.com, CC BY 2.0)

Myli się ten, kto sądzi, że samo wyeliminowanie cukru i zredukowanie kaloryczności napojów gazowanych, może nam tylko wyjść na zdrowie.

Substytuty cukru w postaci syntetycznych słodzików lub aspartamu, często mogą nam szkodzić dużo bardziej niż słodkie dodatki pochodzenia naturalnego, np. stewia lub cukier brzozowy (ksylitol).

Jakie zamienniki cukru możemy znaleźć w popularnych napojach?

  • cyklaminian sodu (E 952) - 30 razy słodszy od cukru, wycofywany w wielu krajach z powodu właściwości rakotwórczych
  • aspartam (E 951) - 180 razy słodszy od cukru, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uważa go za bezpieczny, jednak według Amerykańskiego Departamentu Zdrowia spożywanie go w nadmiernych ilościach może prowadzić m.in. do migren, drętwienia mięśni, bólu głowy, stawów, szumów usznych, bezsenności i obniżenia nastroju. Mimo że jest niskokaloryczny, może sprzyjać przybieraniu na wadze.
  • acesfulan K (E 950) wzmacniacz słodkiego smaku, często dodawany do produktów bezcukrowych. Mimo że w niewielkich ilościach (od 9 do 15 mg) nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie, to jednak po przekroczeniu tej dawki może powodować bóle głowy, nadpobudliwość, problemy z układem oddechowym a nawet nowotwory. Za śmiertelną dawkę dla człowieka uznaje się już spożycie ok. 0,5 kg tej substancji (na szczęście jest to niemal niemożliwe)

Warto się zastanowić też nad tym, czy na nadmiar cukru w naszej diecie nie mają wpływu też inne produkty niż napoje gazowane.

Przeczytaj: Dlaczego Polacy tyją? To przez alkohol!

 Czy dzięki zmianom zapowiedzianym przez PepsiCo uda się ograniczyć szkodliwość słodkich napojów gazowanych?

Jak sądzicie?

______

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π