Zamknij

Nie popijaj owoców wodą – czy ta babcina rada ma zdrowotny sens?

13.05.2021
Aktualizacja: 13.05.2021 23:06
Popijanie owoców wodą szkodzi na żołądek
fot. Shutterstock

Owoce są nie tylko pełne błonnika, witamin i składników mineralnych, ale także zawierają mnóstwo wody, więc świetnie nadają się do gaszenia pragnienia, zwłaszcza podczas upałów. Jednak po zjedzeniu owocu, nawet jeśli nadal chce ci się pić, lepiej nieco odczekać, zanim wypijesz szklankę wody.

Pewnie wszyscy wielokrotnie słyszeliśmy babciną radę: nie popijaj śliwek wodą! Okazuje się, że nie jest ona bezpodstawna. Lekarze i dietetycy także zalecają, by po zjedzeniu owoców odczekać minimum 30 minut, a nawet 40-50 minut, zanim napijemy się wody. Wcześniej można wypić łyczek albo dwa – ale lepiej nie całą szklankę. Popijania trzeba unikać zwłaszcza po takich owocach, jak pomarańcze, arbuzy, melony, ananasy, truskawki, śliwki czy mango. Dlaczego?

Woda wypita po zjedzeniu owoców może wywołać biegunkę

Woda wypijana po posiłku bogatym w błonnik zwykle przyspiesza przechodzenie treści pokarmowej przez jelita - perystaltyka jelit zostaje pobudzona, woda jest wchłaniana, więc zwiększa się objętość oraz rozluźnia konsystencja wypróżnień. Stąd bierze się biegunka - na szczęście jest to zwykle reakcja jednorazowa.

Popijanie owoców wodą powoduje bóle brzucha

Większość owoców zawiera cukry i drożdże (Saccharomyces cerevisiae występują w wosku na skórce, są odpowiedzialne za fermentację alkoholową) – za ich trawienie odpowiadają enzymy trawienne wydzielane przez żołądek. Gdy pijesz wodę, rozcieńczasz soki żołądkowe, a to sprawia, że powstają tam idealne warunki do fermentacji, podczas której wydziela się dwutlenek węgla i alkohol. To one mogą powodować gazy i wzdęcia.

Woda wypita po jedzeniu spowalnia trawienie

Woda wypita tuż po jedzeniu może też spowolnić proces trawienia, ponieważ rozcieńcza konieczne do tego procesu enzymy trawienne. W takiej sytuacji niestrawione pokarmy pozostają w żołądku dużo dłużej i musi on później wykonać podwójną pracę, by strawić zalegające jedzenie. Jeśli niestrawione pokarmy zalegają w żołądku zbyt długo, mogą być przyczyną zgagi, cofania się treści pokarmowej do przełyku, a także pieczenia w przełyku.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Timesofindia.com