Nie lubisz warzyw i owoców? Winne mogą być twoje geny

27.11.2019
Aktualizacja: 27.11.2019 14:59
Nie lubię jeść warzyw.
fot. Shutterstock

Okazuje się, że jeśli spytamy część osób czy chcieliby zdrowo jeść i być w formie, to odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak. Problem z tym, że wiąże się to z jedzeniem warzyw, a tego już te osoby nie chcą. Na warzywa reagują wstrętem, nie lubią i nie mogą się przemóc. Naukowcy odkryli, że czego może to wynikać. 

„Nie lubię warzyw”

– Od 18 lat nie jem warzyw, po prostu mnie cofa, ostatnio próbowałem zjeść pizze i dodać do niej paprykę, zjadłem ledwo co, przy każdej mnie cofało, choć nie było najgorsze. Papryka dała fajny smak, ale czemu mnie cofa – pisze na forum  w wątku „Nie lubię warzyw. Pomocy!” jeden z internautów. W odpowiedziach można znaleźć sporo podpowiedzi, jak sobie poradzić z niechęcią do warzyw. Tylko, że głównym problemem jest to, z czego wynika niechęć czy niesmak do określonych produktów. Okazuje się, że decydują o tym nasze geny, „Gen smaku” może wpływać na to, jak ludzie postrzegają różne smaki.

Dlaczego niektórym ludziom trudno jest jeść warzywa?

Naukowcy z University of Kentucky uważają, że pewien gen sprawia, że związki w niektórych warzywach są szczególnie gorzkie dla niektórych osób, dlatego unikają pożywnych, zdrowych dla serca warzyw, takich jak brokuły, brukselka i kapusta.

Według Jennifer L. Smith, licencjonowanej pielęgniarki i doktora habilitowanego na University of Kentucky School of Medicine i jedna z autorów badania, osoby takie mogą mieć podobną wrażliwość na ciemną czekoladę, kawę i piwo.

Badanie, które zostanie zaprezentowane na sesjach naukowych American Heart Association w Filadelfii 16–18 listopada, opiera się na wcześniejszych pracach, które wykazały, że ten genotyp był związany z rodzajami warzyw spożywanych przez studentów.

Dlaczego warzyw mogą nie smakować? Decyduje o tym „gen smaku”

Ludzie rodzą się z dwiema kopiami genu smakowego o nazwie TAS2R38. Ci, którzy odziedziczą dwie kopie wariantu zwanego AVI, nie są wrażliwi na gorycz tych substancji chemicznych. Ale ci, którzy odziedziczyli jedną kopię AVI i jedną kopię PAV, są szczególnie wrażliwi i uważają, że żywność ta jest szczególnie gorzka –- tłumaczy wspomniana Jennifer L. Smith.

W tym badaniu naukowcy zbadali możliwość istnienia tego związku u osób z dwoma lub więcej czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W ciągu 3 lat przeprowadzili wtórną analizę danych, wykorzystując próbkę z poprzedniego badania, w którym badano interakcje genów u osób zagrożonych chorobą sercowo-naczyniową. Przeanalizowali ankiety dotyczące częstotliwości posiłków od 175 osób.

Średni wiek respondentów to 52 lata. Ponad 70% z nich to kobiety. Odkryli, że osoby z genem PAV genu były ponad dwa i pół razy bardziej prawdopodobne, że nie będą chętne spożywania warzyw.

Przeczytaj: Odmładzające jedzenie. Wprowadź tych 10 produktów do swojej diety

Badanie to może zmienić sposób, w jaki dietetycy i lekarze zalecają zmianę diety.

– Mamy nadzieję, że będziemy mogli wykorzystać informacje genetyczne, aby dowiedzieć się, które warzywa ludzie mogą lepiej zaakceptować, i dowiedzieć się, które przyprawy przemawiają do supertesterów (tych o podwyższonej wrażliwości na smak), aby ułatwić im jedzenie więcej warzyw  – powiedział Jennifer L. Smith.

Powinniśmy pamiętać, że postrzeganie ludzkiego smaku jest złożonym procesem, na który wpływa wiele zmiennych. Przydatne jest, abyśmy zrozumieli preferencje.Annie Mahon, dietetyk i wykładowca na wydziale kinezjologii na Indiana University-Purdue University Indianapolis,podkreśla obawy o konsekwencjach rezygnacji z warzyw, zdrowych dla serca, takich jak brokuły i kalafior. 

 Te warzywa są dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, a także witamin C i K. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania zdrowego układu trawiennego i odpornościowego, a także zdrowia serca   powiedziała Mahon. – Osoby muszą znaleźć inne źródła tych składników odżywczych, które powinny być dość łatwe do zrobienia, ponieważ istnieje wiele innych opcji – dodaje. 

Należy pamiętać też o tym,że kubki smakowe zmniejszają się wraz z wiekiem. To, że nie lubi się owoców ani warzyw w młodości, nie oznacza, że nie zasmakują wraz z wiekiem. Czułość pąków smakowych zmniejsza się wraz z wiekiem, więc nawet najbardziej nielubiane warzywa mogą stać się smaczne w późniejszym życiu.

 Źródło: healthline.com

Przeczytaj: Energia życiowa: 10 naturalnych sposobów na jej zwiększenie