Mrożonki: produkt wybrakowany czy pełnowartościowy? Wady i zalety mrożonej żywności

06.08.2018 16:28
Czy mrożonki są zdrowe? Mrożona żywność nie szkodzi, ale nie przynosi większych korzyści z jedzenia.
fot. Eastnews

Mrożonki owiane są złą sławą. Powszechnie uważa się, że mrożona żywność jest mniej wartościowa lub po prostu gorsza od tej świeżej. Eksperci przekonują, że w czasie mrożenia żywność traci od 10 do 30 proc. wartości odżywczych. Nie zmienia to jednak faktu, że mrożenie jest jedną z lepszych metod utrwalania żywności. Sprawdź, co należy wiedzieć o mrożonkach. Czy są niezdrowe?

Mrożonki przez niektórych uważane są za żywność niemal doskonałą. Są minimalnie przetworzone, a więc nie tracą dużej ilości składników odżywczych. Zachowują smak i barwę, dzięki czemu wiele osób korzysta z nich przez cały rok. Inni traktują mrożonki jak żywność wybrakowaną, gorszą od świeżej. Tak naprawdę i zwolennicy, i przeciwnicy mrożonek mają trochę racji.

Eksperci twierdzą, że żywność w efekcie zamrożenia traci od 10 do 30 proc. witamin. Z drugiej jednak strony mrożenie jest najlepszą znaną metodą utrwalania żywności. Pozwala na jej przechowywanie przez długi okres w niezmienionej formie i smaku, przy minimalnej ingerencji.

– Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, ponieważ wiąże się z pewnymi zmianami fizycznymi i chemicznymi, jakie zachodzą w produktach spożywczych. Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody – mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Z tego powodu na przygotowywanie posiłków z mrożonek nie decydują się szefowie kuchni i wszyscy ci, którzy cenią sobie walory konkretnych produktów.

Zobacz także: Uwaga na mrożone warzywa! GIS ostrzega przed listeriozą

Czy mrożonki są niezdrowe?

Mrożonki nadal uznawane są dobrą alternatywę dla świeżej żywności. Choć mrożona żywność nie jest tak zdrowa i odżywcza jak świeża, to eksperci przekonują, że mrożenie żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod jej utrwalania. Mrożenie gwarantuje bowiem stosunkowo niskie straty wartości odżywczych w porównaniu do innych metod, jest również szybkie i wygodne.

Mrożonki warto jeść szczególnie zimą, gdy panuje deficyt świeżych warzyw i owoców. Mrożone produkty są również tańsze i nierzadko nie ustępują smakiem produktom sprzedawanym zimą.

–Chodzi szczególnie o mrożone warzywa i owoce, których zbiór nastąpił latem, w okresie największej koncentracji witamin i składników mineralnych. Ich wykorzystanie pozwoli na skomponowanie urozmaiconego menu w okresie zimowym, kiedy dostępność i jakość świeżych warzyw i owoców jest z reguły niższa. Warto wiedzieć, że mrożonki cechują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu do innych przetworów warzywno-owocowych – twierdzi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Jak prawidłowo obchodzić się z mrożonkami?

Mrożona żywność, aby po odmrożeniu zachowała odpowiedni smak i wygląd, powinna być dobrze przechowywana. Wiele osób popełnia podstawowe błędy podczas mrożenia żywności, przez co staje się ona niesmaczna i często nabiera brzydkiego zapachu.

Jak obchodzić się z mrożonkami?

  • Należy zawsze przechowywać je w stałej temperaturze – minimum -18°C.
  • Nie należy kilkukrotnie rozmrażać i zamrażać produktów – wpływa to na ich wygląd i smak, ale zwiększa także ryzyko rozwoju drobnoustrojów.
  • Produkty mrożone też mają datę przydatności! Nie należy ich przechowywać, a tym bardziej spożywać po upływie przewidzianej daty przydatności.
  • Nie wolno zamrażać ciepłej żywności.

–Jeśli proces mrożenia jest szybko przeprowadzony i krótki, a produkt stale przechowywany w odpowiedniej temperaturze, straty składników odżywczych są z reguły niewielkie. Decydując się na zakup mrożonek, szczególnie w warunkach wysokiej temperatury otoczenia, wskazane jest pakowanie ich w specjalne torby termiczne w sklepie po wyjęciu z zamrażarki, które zabezpieczą produkt przed rozmrożeniem podczas transportu, zanim zostanie skonsumowany lub trafi do zamrażarki konsumenta – twierdzi dietetyczka, Klaudia Wiśniewska.

Zobacz także: Popularne mrożonki wycofane ze sklepów Biedronka. O które produkty chodzi?

Czego nie wolno mrozić? Najlepiej nie mrozić produktów z dużą zawartością wody, takich jak arbuz, melon, pomidor, ogórek i sałaty. Mrożenia nie lubią także wyroby mleczne – jogurty czy śmietany, ser żółty i biały mogą utracić swoją konsystencję i po rozmrożeniu nie będą nadawały się do spożycia. Nie jest również wskazane mrożenie jajek i majonezu oraz ugotowanych ziemniaków, kaszy i ryżu.

Jak rozmrażać? Mrożone warzywa można wrzucić od razu do gotującej się wody. Jeśli mają być podane na surowo, powinny być rozmrażane w lodówce przez pewien czas. To samo dotyczy mięsa – zaleca się powolne rozmrażanie w lodówce, co pozwoli na wyeliminowanie zagrożenia zatruciem pokarmowym i korzystnie wpłynie na zachowanie walorów produktu. Owoców natomiast warto nie rozmrażać do końca ze względu na dużą zawartość wody.

Co-trzeba-wiedzieć-o-mrożonkach_0

Zobacz także

Źródło: zdrowie.pap.pl

________

zdrowie.radiozet.pl/nk