Zamknij

Moczysz mięso w mleku i cebuli? To dobry przepis na… zatrucie pokarmowe

23.08.2022
Aktualizacja: 23.08.2022 10:11

Mleko i cebula to marynata, która ma zmiękczać mięso, a także nadawać mu aromat przed przygotowaniem. Niestety, namaczanie mięsa w ten sposób nie ma zbyt wielu walorów, a w dodatku może się źle skończyć. Dlaczego namaczanie mięsa w mleku jest groźne dla zdrowia?

Dlaczego nie należy moczyć mięsa w mleku?
fot. Shutterstock

Jak przygotować idealną marynatę do mięsa? W internecie znajdziemy wiele przepisów, ale jednym z najbardziej popularnych ostatnio sposobów jest moczenie mięsa w mleku i cebuli. Taka mieszanka ma sprawić, że mięso stanie się kruche, delikatne i soczyste. Jednak czy warto ryzykować własnym zdrowiem?

Dlaczego nie należy moczyć mięsa w mleku?

Namaczanie mięsa w mleku to metoda, którą stosowano bardzo dawno. Używano do tego jednak mleka niepasteryzowanego, które faktycznie zmiękczało mięso, dzięki bakteriom mlekowym. Oczywiście stosowanie mleka niepasteryzowanego również wiązało się z pewnym ryzykiem, ponieważ mleko „prosto od krowy” może zawierać m.in. gronkowce czy paciorkowce. Mleko, które obecnie możemy kupić w sklepach, jest poddawane sterylizacji, co oznacza, że traci większości właściwości, które mogłyby wpłynąć korzystnie na strukturę mięsa. Jedyny efekt, jaki możemy uzyskać dzięki takiej mieszance, to poważne zatrucie pokarmowe. Moczenie mięsa w mleku przyspiesza jedynie jego proces gnilny.

Co stosować do zmiękczenia mięsa?

Jeśli zależy nam na zmiękczeniu mięsa przed przygotowaniem, możemy wybrać mleczne produkty fermentowane, takie jak jogurt naturalny, maślankę czy kefir, które są doskonałym źródłem bakterii mlekowych. Taka marynata sprawi, że mięso stanie się miękkie i soczyste, bez ryzyka zatrucia.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska