McDonald's usuwa niezdrowe składniki z menu

Monika Piorun
05.08.2016 18:10
McDonald's usuwa niezdrowe składniki z menu

Zarząd najpopularniejszej sieci fast food na świecie ogłosił zmiany w składzie oferowanych produktów. Niestety eksperci ostrzegają, że prawdopodobnie wcale nie zmieni to ich kaloryczności.

Syrop kukurydziany dodawany powszechnie do hamburgerowych bułek i innych potraw dostępnych w ofercie restauracji ma być zastąpiony zwykłym cukrem. Według Mike'a Andersa - prezesa McDonald's w USA konsumenci nie chcą, żeby ten składnik był zawarty w pożywieniu, które kupują, dlatego władze firmy zdecydowały się wyjść na przeciw oczekiwaniom klientów.

Powszechnie wiadomo, że syrop kukurydziany (znany także jako syrop glukozowo-fruktozowy) jest niezdrowy, a jego spożywanie może mieć związek z wieloma chorobami cywilizacyjnymi - otyłością, cukrzycą, alzheimerem, zaburzeniami metabolicznymi, depresją oraz problemami z układem sercowo-naczyniowym.

Przeczytaj: Kwasy DHA hamują szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS)

Syrop glykozowo-fruktozowy osłabia działanie hormonów powodujących, że czujemy się syci. Mimo że zawierające go produkty są bardzo kaloryczne, klienci mogą zjeść ogromne porcje i nadal łaknąć kolejnych "smakołyków" dostępnych w ofercie restauracji.

Dobra zmiana?

Niestety zamieniając syrop kukurydziany na cukier wcale nie ograniczymy kaloryczności posiłków. Według Michaela Jacobsona z promującej zdrowe żywienie organizacji Center for Science in the Public Interest, choć nowe menu tej sieci może być nieco mniej szkodliwe dla organizmu, to jednak ich posiłki nadal nie będą zdrowe.

McDonald's zdecydował się też usunąć konserwanty ze skrzydełek McNuggets. Zmiany spowodowane są coraz gorszymi wynikami sprzedaży. W 2015 roku globalny koncern ogłosił, że po raz pierwszy w historii firmy ilość lokali zamkniętych w USA z powodu nierentowności będzie wyższa niż inwestycji w nowe miejsca sprzedaży.

Przeczytaj: Kryzys w branży fast food przez modę na zdrowe żywienie

Na razie nie wiadomo, czy zmiany w menu będą dotyczyć także polskich restauracji.

Lista szkodliwych substancji, które można znaleźć w produktach McDonald's:

  • syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - wzmacniacz smaku, działa kancerogennie, sprzyja alergiom skórnym i pokarmowym
  • akrylamid  - najwięcej tego rakotwórczego składnika wydzielanego pod wpływem smażenia w wysokiej temperaturze mają frytki
  • pirosiarczyn sodu - składnik ciasta używanego do produkcji popularnych wrapów, wywołuje reakcje alergiczne, choroby skóry, bóle stawów,wzdęcia, może sprzyjać wzdęciom, a nawet zanikom pamięci
  • rybonukleotydy disodowe - najwięcej jest ich w skrzydełkach McNuggets oraz w sosach i dipach do sałatek, prowadzą do nadpobudliwości i zaburzeń nastroju
  • benzoesan sodu - popularny konserwant obecny w sosach i napojach gazowanych
  • tert-butylohydrochinon (THBQ) - przeciwutleniacz dodawany do olejów, na którym smażone są potrawy w McDonald's. Dopuszcza się stosowanie go w niewielkich ilościach, jednak w nadmiarze może prowadzić do nudności, zaburzeń wydzielania estrogenów wśród kobiet, a nawet nowotworów układu pokarmowego i uszkodzeń DNA
  • dimetylopolisiloksan - substancja przeciwzbrylająca, której najwięcej można znaleźć we frytkach, kanapkach Filet-o-fish oraz w skrzydełkach McNuggets. W nadmiarze może być rakotwórcza
  • azodikarbo­na­mi­d - konserwant, używany do "uszlachetniania" mąki, ma także szerokie zastosowanie m.in do produkcji plastikowych podeszew do butów. Zatruci nim pacjenci najczęściej cierpią na ostre krwotoczne zapalenie trzustki

Źródła: oehha.ca.gov ntp.niehs.nih.gov mcdonalds.ca/NutritionCalculator/IngredientFactsEN.pdf

zzzz

fot. plus.google.com

___

Redakcja Zdrowo Bardzo/π