Co zachcianki żywieniowe mówią o Twoim zdrowiu?

Aleksandra Supryn
08.01.2016 09:33
Co zachcianki żywieniowe mówią o Twoim zdrowiu?
fot. Masz ochotę na lód, sól albo jesteś spragniony? Sprawdź dlaczego

Masz ochotę na czekoladę? Brakuje Ci magnezu. Na słone, chrupiące przekąski? Jesteś zestresowany. Na mięso? W Twoim organizmie jest za mało żelaza. Okazuje się, że dzięki rozpoznaniu specyficznych zachcianek możemy odczytać sygnały, które daje nam organizm.

 „Smak” na jakieś jedzenie może oznaczać brak jakiegoś składnika. Dietetycy zauważają, że jest w tym trochę prawdy, jednak zastanawiające jest to, że zazwyczaj mamy ochotę tylko na to niezdrowe jedzenie.

Mało kiedy zdarza się, że nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem jarmużu czy kaszy gryczanej. Dlaczego nasz organizm nie domaga się pestek dyni tylko czekolady? Przecież w pestkach jest kilka razy więcej magnezu. Specjaliści odpowiadają, że są to raczej zachcianki psychologiczne. Często chcemy zjeść coś niezdrowego, bo kojarzy nam się to dobrze i poprawia nastrój lub po prostu mamy ochotę na coś co restrykcyjnie wyłączyliśmy z naszej diety.

Mimo to są jednak pewne sygnały, które dają do myślenia. Zwiększona ochota na pewne produkty może być oznaką początku pewnych chorób.

Ochota na wodę

Jeśli cały czas jesteś spragniony, to może być wczesny symptom cukrzycy.

 We krwi osób chorych na cukrzycę odkłada się cukier, przez co nerki muszą pracować ze zwiększoną siłą, aby go rozbić, a następnie pochłonąć. Organizm domaga się dużej ilości wody, aby móc go przefiltrować. Dodatkowo pojawia się również znacznie częstsze oddawanie moczu, a braki wody należy uzupełnić.

Ochota na sól

Wzmożona ochota na sól może oznaczać chorobę Addisona, czyli niedoczynność kory nadnerczy spowodowana długotrwałym niedoborem hormonów produkowanych przez nadnercza.

W przypadku soli rzadko kiedy można mówić o jej niedoborach. Na jej braki mogą cierpieć tylko osoby bardzo, bardzo intensywnie ćwiczące. W przypadku reszty – dieta większości z nas m a w sobie wystarczającą ilość tego składnika.

Ochota na słone produkty może być więc symptomem braku ważnych hormonów w organizmie. M.in. kortyzolu, który pomaga radzić sobie ze stresem oraz aldosteronu, który utrzymuj ciśnienie krwi w normie. Jeśli więc zauważyłeś, że Twój organizm domaga się nagle dużej ilości soli, udaj się do lekarza. Zwłaszcza jeśli doświadczasz innych objawów choroby Addisona – osłabienia, spadku wagi, drażliwości, problemów gastrycznych…

Ochota na lód

Zwiększona ochota na lód może być oznaką braku żelaza w organizmie. Co więcej, jest to związane z dziwnym symptomem – pica, czyli łaknieniem spaczonym. Osoby cierpiące na tę dolegliwość mają ochotę na jedzenie przedmiotów, które nie są jedzeniem i nie mają żadnych wartości odżywczych. Oprócz lodu, często mają ochotę na tak dziwne obiekty jak glina, ziemia czy kreda…

Symptom pica to kwestia dość tajemnicza. Wielu naukowców łączy go jednak z brakiem żelaza w organizmie. Amerykańskie badania pokazały, że nieustanna ochota na ssanie i gryzienie kostek lodu poprawia krążenie krwi w mózgu i zwalcza ospałość spowodowaną niedoborem żelaza. 

___

ZdrowoBardzo / AS