Kwarantanna i żywność. Co zrobić, żeby żywność się nie zepsuła?

23.03.2020
Aktualizacja: 25.03.2020 11:34
Koronawirus i żywność: co można jeść?
fot. Shutterstock

Z powodu epidemii koronawirusa wiele osób zaczęło robić zapasy żywności. Wiązało się to ze sporym niepokojem i dyskusją, czy większość z kupionych produktów nie trafi do kosza. Być może nie musi, jeżeli będą przechowywane we właściwy sposób.

Zapasy żywności: jak trzymać żywność w czasie kwarantanny?

Dowiedz się, które produkty nie zepsują się szybko.

1. Żywność w puszce - przechowuj w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu. Nie jedz, jeśli puszka jest: wybrzuszona, zardzewiała, dziurawa, po otwarciu wydzielają się podejrzane gazy.

2. Suszone warzywa  przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.

3. Produkty takiej, jak ryż, kasza, makaron przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Ryż biały może być dłużej przechowywany od brązowego, ze względu na wyższą zawartość tłuszczy w brązowym ryżu.

4. Jeśli będziesz przechowywać jajka na drzwiach lodówki, gdzie jest najwyższa temperatura w lodówce pozostaną dłużej świeże. 

5. Nieotwarty i przechowywany jogurt w lodówce można spożyć do 2 dni po upływie terminu. Niewielka ilość płynu w otwartym pojemniku z jogurtem nie oznacza, że się zepsuł. To serwatka, która się oddzieliła. Nie jedz go, jeśli ma pleśń lub wyraźny kwaśny smak. Zawsze należy sprawdzić, czy pokrywka opakowania nie jest wybrzuszona. Jeśli tak, jogurt może nie nadawać się już do spożycia. 

6. Mieszanki sałat. Należy je trzymać w lodówce w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Nie należy jeść sałaty, gdy jest mokra i ma gorzki smak. 

Warto pamiętać, że po pięciu dniach przechowywania szczelnie zapakowanych sałat w lodówce liczba bakterii salmonelli wzrasta ze 100 do 100 tysięcy.

7. Czekolada. Biały nalot nie oznacza, że czekolada się zepsuła. Biały nalot to wykrystalizowany na powierzchni czekolady tłuszcz.

8. Kawa i herbata. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. 

9. Twarde sery, np. parmezan. Ten rodzaj sera może długo poleżeć w lodówce. Nie należy go spożywać, jeżeli pojawiła się na nim pleśń. 

10. Chrupki chleb typu wasa przechowywany w drewnianym chlebaku lub blaszanej puszce ma szansę na to, że nie pojawi się na nim pleśń.