Boisz się pieczywa sprzedawanego luzem? Włóż je do piekarnika

27.03.2020 18:36
Koronawirus a kupowanie pieczywa
fot. Shutterstock

W czasie pandemii koronawirusa wszystko wydaje się niebezpieczne. Chociaż nie ma doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową, to wiele osób obawia się kupowania żywności sprzedawanej luzem. Dotyczy to głównie pieczywa. GIS ma dla tych osób dobrą radę.

Boisz się spożywać chleb kupiony w sklepie lub piekarni luzem (nieopakowany)? GIS poleca, by piec takie pieczywo w piekarniku.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację w sprawie wyrobów piekarniczych, co ma związek z obawami klientów kupujących pieczywo luzem. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, wystarczy umieścić kupione pieczywo na około dwie minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.

Naukowcy wskazują bowiem, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze 60-70°C. 

Warto jednak wiedzieć, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Należy jednak zachowywać podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny podczas zakupów polegające na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

Źródło: GIS