Koronawirus odkryty na owocach morza w Chinach. Czy żywność jest bezpieczna?

25.09.2020
Aktualizacja: 25.09.2020 13:21
Chiny - koronawirus na żywności
fot. Shutterstock

Czy koronawirusem SARS-CoV-2 można się zarazić dotykając opakowania żywności? To pytanie pojawia się w świetle najnowszych doniesień z Chin. Na importowanych tam owocach morza wykryto obecność tego patogenu. 

Władze Chin poinformowały o wykryciu koronawirusa SARS-CoV-2 na opakowaniach importowanych z Indonezji owoców morza. Patogen ten znajdował się na zewnętrznej stronie opakowania. Do zdarzenia doszło w mieście Qingdao na wschodnim wybrzeżu. Tamtejsze władze sanitarne pobrały 1440 próbek żywności z zakładu i okazało się, że w 51 z nich znaleziono koronawirusa SARS-CoV-2. Dodatkowo ten patogen zdiagnozowano u dwóch pracowników firmy. Obaj nie mieli żadnych objawów zakażenia. To kolejny tego typu przypadek odnotowany w Chinach (poprzednio koronawirusa wykryto na targu rolno-spożywczym w Pekinie), który zmusza do postawienia pytania: czy koronawirus SARS-CoV-2 może być przenoszony na żywności?

Koronawirus na żywności – czy to niebezpieczne?

Czy możemy się zarazić koronawirusem SARS-CoV-2 dotykając żywności, na której się on znajduje? Teoretycznie tak. Badania laboratoryjne wykazały, że koronawirus może przetrwać wiele godzin na niektórych powierzchniach, głównie na tekturze oraz niektórych plastikach. Co istotne, jest stabilniejszy w niższych temperaturach. Ale te badania były wykonane w laboratorium i niekoniecznie ich wyniki da się powtórzyć w normalnych warunkach. Badacze podkreślają, że w świecie zewnętrznym warunki środowiskowe szybko się zmieniają, co oznacza, że wirus może nie przetrwać w nich tak długo jak w laboratorium.

Podobnie uważa profesor mikrobiologii z Rutgers University (USA). Po opublikowaniu wyników wspomnianego badania napisał w "The Lancet": "W badaniach laboratoryjnych wykorzystano próbki do 10 milionów cząstek wirusowych, podczas gdy liczba cząstek wirusa w kropli aerozolu wydostającej się podczas kichania i spadającej na powierzchnię, jest o wiele mniejsza (prawdopodobnie liczy tylko 100 takich cząstek). Moim zdaniem szansa na zarażenie się koronawirusem SARS-CoV-2 podczas dotykania martwych powierzchni jest bardzo mała i może się przydarzyć tylko w przypadkach, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha na opakowanie produktu, a kolejna osoba dotyka go tuż po tym zdarzeniu (np. w ciągu godziny), a następnie dotyka twarzy".

Pracownicy zarazili się dotykając żywność?

Po opublikowaniu przez chińskie władze informacji o znalezieniu koronawirusa SARS-CoV-2 na opakowaniach importowanych produktów, a także zdiagnozowaniu tego patogenu u dwóch pracowników, pojawiło się pytanie, z gatunku: "Co było pierwsze jajko czy kura?". To znaczy, czy pracownicy zarazili się koronawirusem, dotykając skażonych opakowań, czy ten patogen znalazł się tam z ich powodu? Faktem jest, że do transmisji wirusa może dojść na oba sposoby. Ale – co podkreślają badacze – nie jest to główna droga przenoszenia się tego wirusa.

Jakie są najczęstsze drogi zarażenia koronawirusem?

Przypomnijmy:
Większość przypadków zarażenia się koronawirusem SARS-CoV-2 odbywa się drogą kropelkową lub bezpośrednią (np. podczas pocałunków). Jeśli zachowamy odpowiedni dystans – dwóch metrów – i będziemy zasłaniać usta i nos w miejscach, gdzie zachowanie takiego dystansu jest niemożliwe, zmniejszymy ryzyko zarażenia się tym patogenem. Powinniśmy też często myć dłonie wodą i mydłem, zwłaszcza gdy mamy kontakt z powierzchniami często dotykanymi przez inne osoby. Unikajmy też osób, które mają objawy choroby (nie tylko COVID-19, ale również grypy czy przeziębienia).

Światowa Organizacja Zdrowie (WHO) podkreśla, że nie ma żadnego udowodnionego przypadku zakażenia się koronawirusem SARS-CoV-2 przez żywność lub opakowanie żywności. Jednak należy zachować ostrożność i dlatego, po przyjściu ze sklepu oraz po użyciu tych produktów, należy umyć dłonie wodą i mydłem lub zdezynfekować je płynem odkażającym.

Dostarczanie artykułów spożywczych powinno być również bezpieczne, jeśli doręczyciel przestrzega zasad higieny osobistej. Ręce należy myć także po przyjęciu dostaw żywności i artykułów spożywczych.

Źródło: PAP/ WHO/ BBC News