Koronawirus. Czy powinno się pić napoje bezpośrednio z puszki?

08.04.2020 15:34
Napoje z puszki a koronawirus
fot. Shutterstock

Eksperci są zgodni co do tego, że najważniejsze w czasie kontaktu z produktami spożywczymi jest zachowanie odpowiednich środków ostrożności oraz właściwa higiena rąk. Czy zatem dezynfekcja puszek z napojami jest konieczna?

Obecnie nie ma dowodów na to, że wirus SARS-CoV-2 jest przenoszony przez żywność. Warto jednak pamiętać, że istnieje ryzyko zarażenia poprzez dotknięcie powierzchni jakiegoś produktu czy przedmiotu, na którym znajduje się wirus, a następnie dotknięcie twarzy (koronawirus przenosi się bowiem drogą kropelkową).  

Koronawirus. Czy trzeba dezynfekować puszkę z napojem?

Amerykańskie Centra ds. Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) podają, że obecnie nie zaleca się dezynfekcji opakowań produktów spożywczych.

- Wiemy, że wirus może utrzymywać się na powierzchni przez wiele godzin, a nawet dni, więc istnieje hipotetyczne ryzyko przeniesienia przez dotykanie zanieczyszczonej powierzchni, a następnie dotykanie oczu, nosa lub ust. Właśnie dlatego ciągle powtarzamy, że lepsze niż dezynfekcja jest regularne mycie rąk - powiedziała Julia Marcus, epidemiolog i profesor na wydziale medycyny Harvard Medical School. 

Podobnego zdania jest Donald Schaffner, amerykański mikrobiolog z Uniwersytetu Rutgers, który uważa, że dezynfekowanie żywności i opakowań zakupionych w sklepie produktów nie ma żadnego naukowego uzasadnienia. Podkreśla jednocześnie, że wciąż są prowadzone badania na temat nowego wirusa SARS-CoV-2, ale na tym etapie nie ma dowodów na to, aby żywność przenosiła koronawirusa. 

Na stronie UNICEF pojawiła się jednak informacja, że opakowania takie jak puszka można wyczyścić środkiem dezynfekującym przed schowaniem do lodówki czy szafki lub przed otwarciem. Podkreślono przy tym, że najważniejsze w czasie kontaktu z jakimikolwiek produktami jest to, aby przed ich spożyciem dokładnie umyć ręce (przez minimum 20 sekund). Należy użyć w tym celu mydła i ciepłem wody lub środka dezynfekującego na bazie alkoholu. Jest to ważne nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. 

Niektórzy naukowcy sugerują, aby po powrocie ze sklepu (lub otrzymaniu zamówienia z zakupami) odstawić produkty na kilka godzin - potencjalnie znajdujące się na nich wirusy powinny po kilku godzinach zginąć. Jeśli mimo wszystko mamy obawy co do czystości np. puszki z napojem, możemy przelać jej zawartość puszki do szklanki. Pamiętajmy, by zawsze mieć czyste dłonie.

ZOBACZ TAKŻE: Jak prawidłowo myć ręce, aby zabić wszystkie zarazki? Zobacz, jak robią to lekarze

Jak postępować z kupionymi produktami?

Niezapakowane produkty, takie jak owoce i warzywa, najlepiej umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, by nie używać w tym celu mydła ani innych detergentów. Eksperci zgodnie przyznają, że największe ryzyko, jeśli chodzi o koronawirusa i artykuły spożywcze, stwarza robienie zakupów w sklepie. Najczęściej przebywa w nim wiele osób, które mogą mieć objawy infekcji. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby w obecnym czasie pozostawać w domu i unikać - w miarę możliwości - kontaktu z innymi osobami. 

Wytyczne dotyczące właściwego postępowania z żywnością w dobie epidemii opublikowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Zgodnie z zaleceniami należy myć ręce przed kontaktem z żywnością oraz w czasie jej przygotowywania. Bardzo ważne jest też, aby myć narzędzia kuchenne, blaty robocze oraz deski, które miały kontakt z zakupioną żywnością. Należy również oddzielać surowe mięso, drób, owoce morza od produktów już przygotowanych do spożycia. WHO w swoich zaleceniach podaje także, aby utrzymywać wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem i aby nie przechowywać żywności zbyt długo.

Źródło: unicef.org, The Guardian