Jak bezpiecznie zamawiać jedzenie na wynos? 6 przydatnych wskazówek

09.04.2020 17:21
Jedzenie na wynos a koronawirus
fot. Shutterstock

Wprowadzenie w Polsce stanu zagrożenia epidemicznego spowodowało, że właściciele restauracji, barów oraz pubów musieli zamknąć swoje lokale. W wielu punktach gastronomicznych można jednak skorzystać z opcji zamówienia jedzenia przez internet z dostawą do domu. Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne? O czym warto pamiętać i na co uważać w czasie zamawiania jedzenia na wynos?

Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, który powołuje się na Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, nie ma naukowych dowodów na to, że koronawirusem SARS-CoV-2 jest przenoszony przez żywność. Tym bardziej, że obróbka termiczna produktów spożywczych w odpowiednio wysokiej temperaturze (ok. 60°C) niszczy wirusa. 

Zagrożenie może stanowić jednak kontakt z osobą, która nam to jedzenie dostarcza oraz – w niewielkim stopniu – powierzchnie opakowań, na których potencjalnie mogą znajdować się wirusy. Eksperci podkreślają jednak, że zamawianie jedzenia na wynos w dobie pandemii jest bezpieczne, o ile będziemy pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad ostrożności i przestrzeganiu zasad higieny.

Jedzenie na wynos w dobie pandemii: o czym pamiętać?

W czasie zamawiania i odbioru jedzenia z dostawą do domu warto wprowadzić dodatkowe środki ostrożności. Na co należy zwrócić uwagę i o czym pamiętać?

1. Korzystaj z usług sprawdzonych lokali

Czas epidemii nie jest najlepszym okresem na testowanie nowych miejsc. Staraj się wybierać lokale, które znasz i do których masz zaufanie. Najważniejsze jest, aby posiłki były przygotowywane z najwyższą ostrożnością i zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa i higieny. 

2. Zapłać za zamówienie online

Obecnie w większości lokali akceptuje wyłącznie płatności online. Ma to oczywiście na celu uniknięcie kontaktu z dostawcą. 

3. Wybierz "dostawę bezdotykową"

Coraz więcej lokali wprowadza opcję bezdotykowej dostawy do domu. Dostawca zostawia wówczas jedzenie przed drzwiami zamawiającego, dzwoni do mieszkania i oddala się na bezpieczną odległość. Taka procedura minimalizuje ryzyko zarażenia się zarówno u osoby zamawiającej, jak i dostarczającej.

Aby dostawca nie musiał zostawiać naszego zamówienia na wycieraczce, warto wystawić przed drzwiami np. stołek. 

4. Odbierz zamówienie w rękawiczkach

Najbezpieczniej jest odebrać pojemniki z jedzeniem w jednorazowych rękawiczkach (a następnie wyrzucić je do kosza). Po otwarciu opakowania dokładnie umyj ręce (minimum przed 20 sekund), po czym przełóż jedzenie na talerz. Opakowanie najlepiej wyrzucić od razu do kosza, a w przypadku większych opakowań (jak np. po pizzy) można odłożyć je w ustronne miejsce i już po posiłku wyrzucić do śmietnika na zewnątrz. 

Warto tutaj podkreślić, że choć istnieje prawdopodobieństwo przeniesienia się koronawirusa SARS-CoV-2 przez pojemniki i opakowania, to jest ono niewielkie. – Chcę podkreślić, że ryzyko zarażenia poprzez dotknięcie powierzchni opakowania, na którym znajduje się wirus, jest bardzo, bardzo niskie – powiedział Benjamin Chapman, profesor i specjalista ds. żywności z Uniwersytetu Północnej Karoliny. Dodał jednocześnie, że każdym posiłkiem należy dokładnie umyć ręce. 

5. Zwróć uwagę na jakość i temperaturę jedzenia

W przypadku ciepłych posiłków zwróć uwagę na ich temperaturę. Warto pamiętać, że temperatura pokojowa sprzyja namnażaniu bakterii, które z kolei mogą osłabiać układ odpornościowy. Właśnie dlatego, jeżeli dostarczone nam jedzenie wystygnie, należy je podgrzać. 

6. Przed posiłkiem umyj ręce

To jedna z najważniejszych zasad. Eksperci zgodnie przyznają, że najważniejsze w czasie kontaktu z jakimikolwiek produktami spożywczymi jest to, aby przed ich spożyciem dokładnie umyć ręce (przez minimum 20 sekund). Należy użyć w tym celu mydła i ciepłem wody lub środka dezynfekującego na bazie alkoholu. W czasie posiłku należy używać własnych sztućców. 

Źródło: CNN, Forbes, WHO