Oceń
Miliony ludzi na całym świecie zaczynają dzień od kawy. Działająca stymulująco na nasz mózg kofeina sprawia, że szybko "stajemy na nogi" i czujemy się rozbudzeni. Składnik ten łagodzi działanie tzw. receptorów adenozyny, regulujących uwalnianie neuroprzekaźników oraz m.in. pracę układu krwionośnego i odpornościowego. Dzięki temu przestajemy być senni i nabieramy zapału do pracy.
Przez kofeinę wszystko wydaje się nam mniej słodkie
Okazuje się, że "efektem ubocznym" tego procesu jest osłabienie funkcjonowania naszych kubków smakowych, co udało się udowodnić badaczom z Uniwersytetu Cornella. Po wypiciu kawy niemal wszystko, co jemy przez pewien czas wydaje się nam dużo mniej słodkie niż w rzeczywistości.Jak wyjaśnia prof. Robin Dando, który specjalizuje się w badaniach dotyczących żywności:
Kawa z kofeiną zmienia sposób, w jaki postrzegamy smak. Choć efekt ten nie trwa długo, bezpośrednio po wypiciu kawy zawierającej kofeinę (lub innych napojów kofeinowych), można zupełnie inaczej odbierać to, w jaki sposób smakuje nam jedzenie.
Robin Dando, Ezen Choo oraz Benjamin Picket z Uniwersytetu Cornella na łamach prestiżowego Journal of Food Science opisali wyniki eksperymentu, dzięki któremu udało się im udowodnić, że kofeina wpływa na działanie receptorów adenozynowych zmieniając postrzeganie słodkiego smaku wśród ludzi.
Bez pracy (i... kawy) nie ma kołaczy
Przez kawę możemy mieć większy apetyt na słodycze? Nawet krótkotrwałe upośledzenie kubków smakowych po wypiciu kawy może zmieniać sposób, w jaki smakują nam pokarmy. To właśnie dlatego łatwiej się nam delektować bardzo słodkimi ciastami czy czekoladkami w towarzystwie małej czarnej. Warto więc mieć świadomość tego, że to, co wydaje się nam umiarkowanie słodkie w połączeniu z kawą - w rzeczywistości może być prawdziwym "ulepkiem" - często wysokokalorycznym.
Nie wiesz, przez co tak szybko tyjesz? Lepiej zastanów się, ilu Twoim kawom towarzyszyły słodkie przekąski?
Czy jesteś uzależniony od słodyczy (test online)?
źródło: Science Daily
___
zdrowie.radiozet.pl/π
Oceń artykuł