Kiszona kapusta pomaga wyleczyć kaca: to prawda czy mit?

17.07.2020
Aktualizacja: 17.07.2020 11:28
Kapusta kiszona na kaca: czy to dobry pomysł?
fot. Shutterstock

Kiszona kapusta na kaca – to metoda, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uważają, że solanka z kapusty ma cenne minerały, które mogą uzupełnić poziom elektrolitów. Inni uważają, że to domowy sposób, który w rzeczywistości nie działa. Jak jest naprawdę? Czy są twarde dowody, że ten naturalny sposób pomaga? Sprawdziliśmy.

  • Chociaż badania sugerują, że picie kiszonki może nie wpływać znacząco na poziom elektrolitów, spożywanie zbyt dużej ilości może zaszkodzić zdrowiu.

Sok z kiszonki zawiera sód i potas, które są ważnymi elektrolitami, które mogą zostać utracone z powodu nadmiernego spożycia alkoholu. Dlatego picie soku z kiszonki może teoretycznie pomóc w leczeniu zaburzeń równowagi elektrolitowej, co może zmniejszyć objawy kaca.

Jednak badania nad wpływem soku z kiszonki sugerują, że może on nie mieć dużego wpływu na poziom elektrolitów. Na stornie National Center for Biotechnology Information udostępniono badanie, które wykazało, że wypicie 90 ml kiszonki nie zmienia znacząco stężenia elektrolitów we krwi. Trudno uznać to jednak za tendencje, ponieważ wynik został osiągnięty na zaledwie 9 osobach. Inne małe badanie wykazało, że picie soku z kiszonki po wysiłku nie zwiększyło poziomu sodu we krwi. To wciąż nie wystarczające dowody, potrzebne są dalsze badania na dużą skalę.

Mimo to sok z kapusty kiszonek (kiszonka) jest bogata w składniki odżywcze i warto o tym pamiętać. Zawiera przede wszystkim aż 230 mg sodu w zaledwie 2 łyżkach stołowych (30 ml). Zaleca się zmniejszenie spożycia sodu, aby pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Ponadto kwas octowy w soku z kiszonki może pogorszyć niektóre problemy trawienne, w tym gazy, wzdęcia, ból brzucha i biegunkę.

Jeśli zdecydujesz się pić sok z kiszonki w celu leczenia kaca, trzymaj się niewielkiej ilości około 2–3 łyżek stołowych (30–45 ml) i przerwij stosowanie, jeśli wystąpią jakiekolwiek niepożądane skutki.

Innym naturalnym sposobem na kaca  jest kwas buraczany. Sok z kiszonych buraków uzupełnia witaminy i minerały oraz wspiera detoksykację. Aby zadziałał zaleca się 3 razy dziennie pół szklanki soku wypitej po posiłku.

Według lekarzy na kaca najlepsze jest po prosto – picie dużej ilości ody. Należy pamiętać, że alkohol wysusza nasz organizm, musimy zapewnić mu dostateczną ilość wody zarówno w trakcie spożywania alkoholu, jak i po jego wypiciu. Na każde 100 ml alkoholu powinniśmy wypić 200 ml wody, a przed snem dodatkowy litr.

Jeśli masz kaca spróbuj wziąć niektóre z zaproponowanych poniżej suplementów. Chociaż badania są ograniczone, część z nich wykazały, że niektóre środki mogą pomóc.

  • Czerwony żeń-szeń: wykazano że suplementacja czerwonym żeń-szeniem obniżyła poziom alkoholu we krwi, a także nasilenie kaca.
  • Opuncja: są dowody na to, że ten rodzaj kaktusa może pomóc w leczeniu kaca. Badanie z 2004 roku wykazało, że ekstrakt z opuncji zmniejsza ryzyko nasilenia kaca o połowę.
  • Imbir: w badaniu wykazano, że połączenie imbiru z brązowym cukrem i ekstraktem z mandarynki poprawiło kilka objawów kaca, w tym nudności, wymioty i biegunkę.
  • Olej z ogórecznika lekarskiego: suplement zawierający, zarówno opuncję figową, jak i olej z ogórecznika lekarskiego, czyli olej otrzymywany z nasion gwiaździstego kwiatu zmniejszyło objawy kaca. Poprawę wykazało aż 88% przebadanych osób.
  • Eleuthero: znany również jako żeń-szeń syberyjski, łagodzi kilka objawów kaca i zmniejszyła ogólne złe samopoczucie. 

Przeczytaj: Kupujemy suplementy diety, które nie działają – NIL przebadał ich skład

Przyczyny kaca

Jest wiele rzeczy, które mogą przyczynić się do wystąpienie kaca. Pierwszymi przyczynkami są bezpośrednie skutki spożycia alkoholu. Mogą to być na przykład:

  • Odwodnienie. Alkohol działa moczopędnie, powodując wytwarzanie większej ilości moczu przez organizm. Może to potencjalnie prowadzić do odwodnienia.
  • Brak równowagi elektrolitowej. Równowaga elektrolitów w organizmie może być wyrzucony z walnięcie jeśli przejdą zbyt dużo moczu.
  • Zaburzenia trawienne. Spożywanie alkoholu może podrażniać wyściółkę żołądka, prowadząc do objawów, takich jak nudności i wymioty.
  • Krople cukru we krwi. Spadek poziomu cukru we krwi może wystąpić, gdy organizm rozkłada alkohol.
  • Zaburzenia snu. Alkohol może powodować senność, ale utrudnia głębsze fazy snu, powodując, że budzisz się w środku nocy.

 Źródło: www.zdrowyportal.org; wprost.plhealthline.com