Kasztany i ich bogate właściwości zdrowotne

11.10.2019
Aktualizacja: 11.10.2019 09:51
Kasztany: dlaczego warto je zbierać?
fot. Shuuterstock

Kasztany to symbol jesieni. Nie każdy wie, jak bogate właściwości zdrowotne mają w sobie. Jedną z ważniejszych jest zdolność pochłaniania promieniowania. Dowiedz się, jak działają  na nas kasztany trzymane w mieszkaniu. 

Cudowne działanie kasztanów 

Udowodniono, że kasztany mają zdolność pochłaniania promieniowania, pochodzącego między innymi z telewizorów, telefonów czy komputerów, a więc w pewien sposób mogą nam się przysłużyć. Jeden lub dwa kasztany, umieszczone w pobliżu sprzętu elektronicznego, pochłaniają szkodliwe promieniowanie, działając jak naturalne odpromienniki. Dość szybko jednak się nasycają i z czasem przestają być użyteczne, dlatego po kilku miesiącach warto je wymienić.

Właściwości lecznicze kasztanów

Kasztany to nie tylko naturalny odpromiennik, ale też owoc o licznych właściwościach leczniczych. Działa przeciwobrzękowo, przeciwzakrzepowo i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Wyciągi z nasion kasztanowca mają zastosowanie w leczeniu żylaków, hemoroidów, zakrzepów, zapalenia żył i zastojów żylnych, a także siniaków, obrzęków, odmrożeń i stłuczeń. Są też wykorzystywane w farmaceutyce, np. do produkcji maści. Główną substancją czynną, odpowiedzialną za właściwości lecznicze, jest tzw. escyna. To ona sprawia, że kasztany działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Poza tym rewelacyjnie uszczelnia naczynia krwionośne. 

Wyciągi z kasztanów znalazły również zastosowanie w kosmetykach. Najbardziej cenionymi składnikami dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego, ze względu na wysokie stężenie tych wartościowych substancji, są kwiaty i kora kasztanowca. Wyciągi z kasztanowca są ważnym składnikiem toników, kremów i maseczek przeznaczonych do pielęgnacji cery skłonnej do tworzenia się „pajączków". 

Pamiętajmy, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne! Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin, substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone. Świeże, jadalne kasztany pojawiają się się sezonowo. 

Przeczytaj: Kasztan - odpromiennik negatywnej energii