Zamknij

Kakao naturalne czy rozpuszczalne – które jest zdrowsze? [WYJAŚNIAMY]

12.11.2021
Aktualizacja: 12.11.2021 14:20
Kakao naturalne czy rozpuszczalne - które zdrowsze
fot. Shutterstock

Kakao to napój nie tylko dla dzieci – choć to głównie z nimi jest ono kojarzone. Kubek gorącego kakao jest świetny również dla dorosłych. Warto jednak wybrać takie kakao, które będzie nie tylko pyszne, ale równie korzystne dla zdrowia. Czy szybkie w przygotowaniu kakao rozpuszczalne jest lepsze niż kakao naturalne? Wyjaśniamy.

Kakao wytwarza się z nasion kakaowca (Theobroma cacao) pochodzącego z Ameryki Południowej. Nasiona najpierw są poddawane fermentacji, potem są suszone. Aby otrzymać naturalne kakao w proszku, konieczne są jeszcze procesy prażenia, odtłuszczenia i mielenia. Mimo tak skomplikowanego procesu produkcyjnego naturalne kakao w proszku zachowuje mnóstwo cennych składników i jest korzystne dla zdrowia. Czym różni się naturalne kakao od kakao rozpuszczalnego (a w zasadzie napoju kakaowego)?

Jakie działanie prozdrowotne ma kakao?

Badanie przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że regularne spożywanie naturalnego kakao i produktów, które je zawierają (np. czekolady), ma może chronić przed chorobami serca. Za takie działanie odpowiedzialna jest duża ilość flawonoidów zawarta w kakao, które przyczyniają się do regulacji ciśnienia krwi. Jedno z badań wykazało, że mężczyźni regularnie spożywający kakao mieli dużo niższe ciśnienie krwi od tych, którzy go nie spożywali. Rzadziej też umierali z powodu chorób serca. Inne badanie (metaanaliza) poświęcone wpływowi spożycia kakao i herbaty na ciśnienie krwi wykazało natomiast, że kakao w istotny sposób redukuje ciśnienie krwi, podczas gdy herbata takiego efektu nie wykazuje.

Flawonoidy zawarte w kakao prawdopodobnie działają również ochronnie na serce poprzez hamowanie utleniania cholesterolu LDL, działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i wzmacniające ściany naczyń krwionośnych. Co ciekawe flawonoidy zawarte w kakao skuteczniej działają u osób, które ukończyły 50. rok życia niż u osób młodszych.

Kakao zawiera też teobrominę, która wykazuje działanie pobudzające układ nerwowy (w tym mózg). Ma też właściwości przyśpieszające regenerację organizmu zarówno po wysiłku intelektualnym, jak i fizycznym.

Co zawiera kakao naturalne?

Naturalne kakao w proszku jest dostępne niemal w każdym sklepie. Taki produkt powinien w 100 proc. składać się naturalnych zmielonych ziaren kakaowca. Nie powinno w nim być żadnych substancji dodatkowych ani cukru, jedynie odtłuszczone kakao. Naturalne kakao w proszku dostarcza do organizmu białko, tłuszcz (zwykle zawiera ono 10-12 proc.) oraz węglowodanu, a także cennych składników mineralnych:

1 łyżeczka naturalnego kakao w proszku dostarcza ok. 23 kcal. I jest to ilość wystarczająca, by przygotować jeden kubek kakao do picia (choć można użyć więcej).

Jaki skład ma kakao rozpuszczalne (instant)?

Na sklepowych półkach łatwo też znaleźć produkt nazywany kakao rozpuszczalnym (instant) – może by granulowane lub mieć postać proszku. Taki produkt zawiera w swoim składzie nie tylko odtłuszczone kakao naturalne, ale przede wszystkim cukier (niekiedy nawet 75 proc.) oraz emulgatory, aromaty i inne przyprawy, np. cynamon. Producenci wzbogacają je często w witaminy, w tym w witaminę A, D oraz z grupy B (B1, B2, B6). Przede wszystkim z powodu dużej zawartości cukru kakao instant jest dość kaloryczne. Ilość, z której przygotowuje się szklankę napoju, czyli 3-4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego, dostarcza 75-100 kcal. I to tylko wtedy, jeśli przygotujesz je na wodzie – dodatek mleka dodatkowo zwiększa kaloryczność napoju.

Naturalne czy rozpuszczalne – które kakao jest zdrowsze?

Naturalne kakao w proszku jest zdecydowanie zdrowszym wyborem niż napój kakaowy instant. Ten pierwszy jest przede wszystkim mniej kaloryczny (bo nie ma dodatku cukru), zawiera więcej korzystnych dla zdrowia substancji, w tym składników mineralnych i flawonoidów, a także nie ma w swoim składzie substancji dodatkowych, których powinniśmy spożywać jak najmniej. Co ważne, nawet dodatek witamin do napoju kakaowego instant (nie nazywajmy go już słowem „kakao”) nie sprawia, że można go uznać za zdrowszy – syntetyczne witaminy dodawane do produktów są przyswajane znacznie gorzej niż te naturalne zawarte w świeżych produktach.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Zdrowie.radiozet.pl / Mp.pl