Jarmuż nazywany„odżywczą potęgą”. 10 powodów, dla których warto dodawać go do sałatek i koktajli

07.10.2019
Aktualizacja: 08.10.2019 09:33
Jarmuż - dlaczego warto go jeść
fot. Shutterstock

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, ceniony głównie za właściwości antynowotworowe i odchudzające. Obecnie stał się bardzo popularnym składnikiem zdrowej diety. Poznaj właściwości zdrowotne jarmużu. 

Jarmuż: właściwości zdrowotne

  1. Jarmuż jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Ma wysoką zawartość witaminy K, odpowiedzialnej m.in. za krzepnięcie krwi i gojenie ran, witamin C, B, E, a także fosforu, żelaza.
  2. Jarmuż zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wspieraja pracę układu trawiennego.
  3. Jarmuż ma dużo sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Dieta bogata w jarmuż może zapobiegać rozwojowi nowotworów, takich jak: rak żołądka, jelita grubego, prostaty, pęcherza moczowego, czy też rak piersi.
  4. Zielone liście jarmużu zawierają też bardzo dużą dawkę chlorofilu (naturalnego barwnika występującego roślinach)Regularne jedzenie produktów spożywczych zawierających chlorofil wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich oraz wolnych rodników.
  5. Dzięki dużej zawartości witaminy A, dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci.
  6. Jarmuż jest jest pełne antyoksydantów, dzięki nim organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia. 
  7. Jarmuż zawiera luteinę, która wspomaga proces prawidłowego widzenia.
  8. Jarmuż dostarcza dużo żelaza, które jest niezbędne m.in. w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym oraz do transportowania tlenu do wszystkich organów.
  9. Jarmuż, dzięki dużej zawartości wapnia, jest świetnym wsparciem w walce z zapaleniem stawów, astmą oraz chorobami autoimmunologicznymi. Zapobiega osteoporozie oraz pomaga w utrzymaniu zdrowego metabolizmu.
  10. Jarmuż jest bardzo niskokaloryczny. Spożycie 100 g tego warzywa, dostarcza zaledwie 50 kcal, 

Ważna informacja

Jarmuż kędzierzawy to najczęściej spotykany jarmuż w kolorze jasno lub ciemno zielonym. Na ogół ma mocno potargane, kędzierzawe liście i twarde, włókniste łodygi.