Uwaga na salmonellę! Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony?

27.08.2015 15:12
Uwaga na salmonellę! Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony?
fot. Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony? PORADNIK

Nadchodzi kolejna fala upałów, więc Polacy znowu chętnie sięgną po lody. Łączymy je ze słodkościami, kupujemy w waflu, gałkach, dużych opakowaniach czy na patyku. Musimy jednak uważać, żeby lody, które kupujemy nie były wcześniej rozmrażane i zamrażane ponownie. Pamiętajcie, że zjedzenie takiego produktu może prowadzić do zatrucia!

Zanim kupimy lody, warto im się dokładnie przyjrzeć. Wybierając je w sklepie powinniśmy sprawdzić, czy ich powierzchnia jest gładka, jednolita i bez kryształków. Koniecznie trzeba też upewnić się, czy nie upłynął termin ich przydatności do spożycia.

Jak przechowywać lody?

Lody, które zabieramy do domu najlepiej oczywiście transportować w specjalnej, izotermicznej torbie na mrożonki - szczególnie w czasie upałów. Jeśli jej nie mamy, postarajmy się dowieźć je do domu jak najszybciej. Raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać - sprzyja to rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów. Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się np. salmonellą. 

 

Źródło: newsrm.tv