Zamknij

Jak rozmrozić mięso, żeby się nie zatruć? Unikaj kilku błędów

11.08.2022
Aktualizacja: 11.08.2022 09:49
Jak prawidłowo rozmrozić mięso? Najważniejsze wskazówki
fot. Shutterstock

Chociaż rozmrażanie mięsa wydaje się prostą czynnością, niektóre błędy mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jak rozmrozić mięso, żeby nadawało się do spożycia? 

Zamrażanie mięsa to dobry sposób, by przedłużyć jego świeżość i nie marnować jedzenia. Jednak stosowanie nieprawidłowych metod rozmrażania wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia. Jak tego uniknąć?  Jak podaje serwis Kuchnia Wirtualna Polska, najgorszym błędem, który często popełniamy, jest rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej, na przykład na kuchennym blacie. Jeżeli temperatura mięsa przekroczy 4 stopnie Celsjusza, zaczną się w nim namnażać groźne bakterie. 

Kolejnym niebezpiecznym sposobem jest rozmrażanie mięsa pod strumieniem gorącej wody. Obie metody sprawiają, że mięso, choć w środku nadal jest zamrożone, zaczyna bardzo szybko się psuć.

Ważne: nigdy nie należy ponownie zamrażać rozmrożonego wcześniej mięsa. Taka praktyka grozi zatruciem pokarmowym wywołanym przez salmonellę.

Rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej

Jeżeli chcemy rozmrozić mięso w mikrofalówce, pamiętajmy, że możemy to zrobić wyłącznie używając funkcji Defrost. Jeżeli nasze urządzenie nie posiada takiej opcji, nie rozmrażajmy mięsa w ten sposób. Jeżeli mięso znajduje się na plastikowej lub piankowej tacce, pamiętajmy o jej usunięciu przed rozmrażaniem. Mięso należy przełożyć na talerz lub do miseczki.

Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Najlepszą techniką jest włożenie zamrożonego mięsa do lodówki. Choć trwa to długo, mięso rozmraża się równomiernie i dokładnie. Rozmrożone w ten sposób mięso możemy dodatkowo przetrzymać w lodówce (maksymalnie dzień lub dwa). Rozmrażanie mięsa w lodówce najlepiej rozpocząć dzień przed jego planowanym spożyciem.

By uniknąć zatrucia, przechowujmy mięso w zamrażarce zgodnie z zaleceniami. Pamiętajmy, że zamrożenie mięsa wcale nie oznacza, że jest ono bardziej odporne na zepsucie. Produkty przechowywane w zamrażarce również mają swoje terminy przydatności do spożycia. O ile świeżego kurczaka można przechowywać nawet kilka miesięcy, w przypadku boczku bezpieczny czas to jedynie miesiąc. Zanim zamrozimy mięso, zawsze sprawdźmy, jak długo możemy przechowywać je w danej temperaturze.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska