Jak gotować fasolę, aby uniknąć problemów gastrycznych?

Aleksandra Supryn
05.01.2016 12:54
Jak gotować fasolę, aby uniknąć problemów gastrycznych?
fot. Jak prawidłowo ugotować fasolę, aby uniknąć wzdęć i gazów? Sprawdź!

Eksperci od jedzenia zapowiadają, że rok 2016 będzie rokiem roślin strączkowych. Bardzo modne mają być potrawy, w których będziemy używać białek roślinnych, a więc nasiona tych roślin będą bardzo popularne. 

Wśród nich znajduje się oczywiście fasola. Niestety fasola bardzo często wywołuje nieprzyjemne dolegliwości gastryczne – wzdęcia i gazy, które niejednokrotnie bywają bolesne.

Okazuje się jednak, że odpowiednie przygotowanie fasoli sprawia, że nasz organizm nie będzie miał problemów tak dużych problemów z ich strawieniem.

Dlaczego fasola szkodzi?

Fasola wywołuje gazy i wzdęcia dlatego, że jej ziarna zawierają lektyny, które na jakiś czas blokują enzym odpowiedzialny w naszym organizmie za trawienie białek roślinnych (trypsynę). Gdy trypsyna nie działa, w jelitach uaktywniają się bakterie, które następnie powodują problemy.

Jak prawidłowo ugotować fasolę?

Fasola jest dość ciężka do strawienia. Naszemu organizmowi najtrudniej jest przetrawić twarde skórki. Dlaczego właśnie tak ważne jest dobre zmiękczenie ziaren. Co więcej, dzięki temu fasola gotuje się potem krócej i nie traci tak wielu wartości odżywczych.

Po pierwsze, musisz moczyć je w wodzie przez kilka godzin. Co najmniej 2 godziny, ale nie więcej niż 12 (po 12 godzinach rozpoczynają się procesy fermentacyjne). Dobrze jest jeśli fasolki puszczą kiełki.

Następnie odlej wodę, w której moczyłeś fasolę. Zalej nową porcją i postaw na dużym ogniu. Gotuj przez 10-15 minut bez przykrycia, aby szkodliwe gazy mogły się ulotnić. Gdy na powierzchni wody pojawi się piana, zdejmij ją lub najlepiej wymień wodę.

Potem gotuj ją już do miękkości. Wodę zmienia się czasem jednak jeszcze 2-3 razy.

Do garnka z fasolą warto dodać przyprawy, które zapobiegają wzdęciom: koper włoski, kminek rzymski, imbir, kolendrę lub majeranek.

Jeśli chcesz posolić fasolę, zrób to dopiero na koniec gotowania lub już po jej ugotowaniu. Gdy dodasz sól wcześniej, ziarna nie zmiękną.

Jeśli wzdęcia i gazy nie ustępują nawet po wykonaniu tych wszystkich kroków, pod koniec gotowania dodaj ocet jabłkowy lub winny.

Z czym podawać fasolę?

Fasolę najlepiej jest podawać z lekkostrawnymi produktami. Np. z zielonymi warzywami o małej zawartości skrobi – sałatą, szpinakiem, boćwinką, kapustą.

Unikaj jednak łączenia fasoli ze zbożami. 

___

ZdrowoBardzo / AS