5 owoców i warzyw, które źle kroisz

03.07.2015 19:45
5 owoców i warzyw, które źle kroisz
fot. Jak prawidłowo kroić warzywa

Owoce i warzywa to niezbędne elementy naszej codziennej diety. Najlepiej, jeśli je odpowiednio przygotujemy i pokroimy, co nie zawsze jest takie łatwe. Fakt, odpowiednie przygotowanie papryki trochę trwa. Sprawdźcie, jak szybko i łatwo pokroić paprykę, kiwi czy mango. Mamy dla Ciebie praktyczny poradnik, który wyjaśni jak kroić warzywa i owoce.

Jak kroić paprykę?

Nie musisz walczyć z pestkami i dziwnymi, nieapetycznymi wnętrznościami papryki! Wystarczy, że odkroisz górną i dolną część warzywa. Następnie połóż paprykę na boku i rozkrój ją na pół. Za pomocą noża usuń środek i podziel warzywo na paski. A teraz czas zabrać się za jedzenie!

Jak kroić kiwi?

Krojenie kiwi też może trwać parę sekund. Szybko odkrój górną i dolną część owocu. Złap łyżkę i użyj jej do oddzielenia wnętrza od skórki. Potem podziel kiwi na plasterki. 

Szybkie krojenie mango

Krojenie mango też może być banalnie proste. Pozbywamy się boków, a resztę tniemy w kratkę!

Krojenie pomidorków i winogrona

Do pokrojenia pomidorków i winogron potrzebne Wam będą dwa talerze i ostry, duży nóż. Owoce (albo warzywa) lądują między talerzami. Następnie między naczyniami przejeżdżamy nożem i... zadanie wykonane!

Jak kroić cebulę?

Ile już łez uroniliście krojąc cebulę? Odpowiedź brzmi: za dużo! Dzięki sprytnej sztuczce nie będziemy nawet mieli czasu się rozpłakać podczas krojenia cebuli.