Zamknij

Jak grillować, żeby nie przytyć? Czym na ruszcie zastąpić mięso? Radzi ekspert

02.06.2021
Aktualizacja: 02.06.2021 17:57
Zdrowe grillowanie - mięso i warzywa
fot. Shutterstock

Czy na grillu można kłaść tylko mięso i czym można je zastąpić? Które mięso grillować najpierw? A także dlaczego węgle w grillu warto odsunąć na bok? Na te wszystkie pytania odpowiadał w Radiu ZET kucharz Grzegorz Zawierucha, który był gościem Michała Dzienyńskiego w programie „W waszej sprawie”.

Na pytania słuchaczy Radia ZET o to, czy można zjeść dużo grillowanych dań, najeść się i nie przytyć odpowiadał znany kucharz Grzegorz Zawierucha, który sam uwielbia grillować. Zdradził także swoje sposoby na to, jak grillować, żeby przygotowane dania były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Czy można zjeść dużo, do syta, ale tez smacznie i zdrowo? Okazuje się, że tak!

Które warzywa z grilla smakują jak mięso?

Grzegorz Zawierucha radzi, by zamiast mięsna na grillu położyć warzywa. Ale nie takie znów zwykłe warzywa. – Na grillu zastąpmy sobie mięso marynowanym selerem lub plastrami buraka, które będą przypominały stek – poleca kucharz. Zdradza też swój trik, który sprawia, że warzywa będą smakować wyjątkowo – to marynata na bazie cukru kokosowego, którą należy posmarować warzywa przed grillowaniem. Cukier kokosowy, jak zapewnia kucharz, jest łatwo dostępny w większości sklepów.

Wołowina, karkówka, kiełbasa, kaszanka – jak jeść, żeby nie przytyć?

Ale grillowanie bez mięsa?! Tak przecież nie można! Grzegorz Zawierucha ma więc rady dla miłośników mięsa z grilla. Okazuje się, że kluczowa jest kolejność jedzenia różnych gatunków mięs. – Zacznijmy od mięsa czerwonego, wołowego. Jeżeli nam będzie mało, połóżmy sobie na grillu karkówkę. Jeśli dalej nam będzie mało, przejdźmy do kiełbasy, a na końcu kaszanka – zdradza swój sposób na zdrowe biesiadowanie przy grillu zwycięzca MasterChefa i miłośnik grillowania. I dodaje: – Kaszanka i kiełbasa najbardziej wchodzą w brzuch, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, a kaszanka poza tym ma w swoim składzie kaszę.

Jak grillować, żeby mięso się nie spaliło i było zdrowe?

Warto pamiętać, żeby nie jeść przypalonego mięsa – spalone jest po prostu niezdrowe. Jest też druga rada. – Przed położeniem mięsa na grillu starajmy się węgiel odsunąć na bok, żeby tłuszcz z grillowanego mięsa nie skapywał na węgiel. Taki tłuszcz spala się na węglu i zamienia w szkodliwy dla zdrowia, rakotwórczy dym, który z powrotem dostaje się do mięsa. Grillujmy tak, by tłuszcz nie skapywał bezpośrednio na węgiel – apeluje Grzegorz Zawierucha. Pamiętajmy też o jednej zasadzie: pierwsze obrócenie mięsa na grillu powinno nastąpić dosyć szybko.

Podsumowując: z mięs najmniej wchodzi w brzuch mięso czerwone, najbardziej kiełbasa i kaszanka. Nie należy też zapominać, że grillować warto też drób i ryby, najlepiej w folii aluminiowej z koprem i cytryną lub cebulą. Życzymy smacznego!

Posłuchaj podcastu