Jak bezpiecznie przechowywać zapasy żywności w lodówce?

Monika Piorun
30.12.2016 13:52
Jak bezpiecznie przechowywać zapasy żywności w lodówce?
fot. Jak bezpiecznie przechowywać zapasy żywności w lodówce?

Święta, Sylwester, Nowy Rok - końcówka grudnia obfituje w wydarzenia, których nieodłączną cześcią jest wspólne biesiadowanie przy suto zastawionym stole. Większość z nas ma wtedy problem z tym, jak poradzić sobie z resztkami jedzenia. Sprawdź, jak zdrowo i bezpiecznie przechowywać żywność.

Lodówka przeciętnej polskiej rodziny w okresie świąteczno-noworocznym dosłownie pęka w szwach. Jeśli nasi goście nie pochłonęli wszystkich potraw, które przygotowaliśmy na wspólne ucztowanie, pomiędzy Bożym Narodzeniem z Nowym Rokiem dostrzeżenie światełka w naszych chłodziarkach graniczy niemal z cudem. Jak sobie poradzić z nadmiarem żywności?

Zobacz także

Oczywiście najlepiej podzielić się jedzeniem. W niektórych miastach organizowane są specjalne zbiórki pokarmów dla potrzebujących. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości i nie chcemy niepotrzebnie marnować pożywienia, warto sprawdzić, w jaki sposób przedłużyć przydatność do spożycia niektórych produktów. Co musimy wiedzieć?

Ze względu na to, że w lodówce krąży suche powietrze, najlepszą ochronę przed zeschnięciem zapewnią nam specjalne opakowania. Które z nich najlepiej wybrać?

W co najzdrowiej opakowywać jedzenie?

Papier spożywczy z pergaminu nadaje się przechowywania mięs oraz wędlin. Dzięki niemu nie stracą swojego smaku i zachowają specyficzny aromat. 

Folia spożywcza służy do zabezpieczania produktów o małej wilgotności. Można nią przykryć półmiski z sałatkami lub rybnymi galaretami. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że tego typu opakowanie nie przepuszcza pary wodnej. Pod folią bardzo szybko może się rozwinąć pleśń. Lepiej nie owiać nią więc wędlin ani warzyw.

Zobacz także

Folia aluminiowa nie jest dobra do tego, by przykrywać nią owoce i warzywa. Tego typu produkty mogą bardzo szybko wejść w reakcję z aluminum. Zamiast przechowywać ją w lodówce lepiej używać jej tylko w kontakcie z produktami pieczonymi lub o wysokiej temperaturze. Chroni przed utratą wilgotności oraz przenikaniem zapachów.

Szklane pojemniki są jednym z najlepszych sposobów na to, by przechowywać żywność. Wyśmiewane (głównie przez mieszkańców stolicy) "słoiki" nie mają sobie równych - nie przepuszczają zbędnych zapachów oraz nie powodują żadnych reakcji w kontakcie z trzymanym w nich jedzeniem. 

Zobacz także

Pojemniki próżniowe działają podobnie do szklanych opakowań, ale dzięki temu, że eliminują styczność przechowywanych w nich produktów z powietrzem, są w stanie przedłużyć ich termin przydatności do spożycia od 3 do 5 razy skuteczniej niż w przypadku innych opakowań.

Doskonale nadają się do trzymania w nich zarówno produktów sypkich (jak cukier). Sprawiają też, że tłuszcz zawarty w niektórych potrawach nie jełczeje, dzięki czemu można je dłużej trzymać w lodówce.

Jak układać żywność w lodówce, by przedłużyć jej przydatność do spożycia?

Zazwyczaj wewnątrz chłodziarek występują pewne różnice temperatur. Najnowsze sprzęty (typu no frost) eliminują ten problem, ale w nieco starszych urządzeniach lepiej stosować się do reguł, które pozwolą nam ograniczyć psucie się niektórych pokarmów.

Górna półka, umiejscowiona w najwyższej części chłodziarki, nadaje się do tego, by układać na niej produkty o najdłuższej przydatności do spożycia - np. dżemy, powidła, konfitury. To dobre miejsce na to, by przechowywać tam ciasta lub słodkie desery. 

Zobacz także

Półki na drzwiach to miejsce, gdzie w lodówce jest najwyższa temperatura.

To właśnie tam przeważnie umiejscowiony jest pojemnik na jajka. Wbrew pozorom najlepiej ich nie myć przed ułożeniem w stosownej przegródce. Dzięki naturalnej warstwie ochronnej, którą pokryta jest ich skorupka, nie przepuszczają drobnoustrojów chorobotwórczych, przez co można je trzymać w lodówce nawet do 3 tygodni.

Oprócz jajek, na drzwiach lodówki warto umieszczać oleje, butelki z napojami lub pojemniki z keczupem, majonezem lub przyprawami.

Środkowa półka w lodówce jest idealna do przechowywania nabiału i serów. Na niższych kondygnacjach mogą się zepsuć szybciej, ponieważ działające korzystnie na tego typu produkty bakterie kwaszące rozwijają się w wyższych temperaturach. Jeśli jest chłodniej zaczynają tworzyć się bakterie gnilne, które sprawiają, że stają się szybciej nieprzydatne do spożycia.

Zobacz także

Dolna półka nadaje się do przechowywania potraw gotowanych oraz produktów z krótkim terminem ważności - białych serów, twarożków, sałatek lub wędlin (które lepiej owinąć pergaminem niż folią) Można też tam trzymać pokrojone owoce i warzywa.

Szuflady w najniżej położonej części lodówki stanowią rodzaj "piwniczki", dlatego najlepiej przechowywać tam produkty, które powinniśmy chronić przed szybkim spleśnieniem. Warto wyłożyć je pergaminem i trzymać w nich dojrzewające twarde sery lub nieumyte warzywa i owoce, które lepiej wyjąć ze sklepowych opakowań (lub przynajmniej sprawić, że będą nieszczelne, by zapewnić dopływ powietrza). Niektróre warzywa (np. sałatę) zawsze lepiej pozbawić folii. 

Które owoce lub warzywa nie nadają się do przechowywania w lodówce?

fruits-vitamins-orange-healthy-53525

fot. Pixaby, pexels.com, CC0 Public Domain

Przeczytaj: Supertriki na świeżość warzyw i owoców. Przydadzą się na domowego sylwestra

Warto pamiętać, że jeśli umieścimy w lodówce obraną cebulą, to będzie miała mniej ostry smak. Prostym sposobem na to, by ograniczyć łzy podczas krojenia cebuli jest włożenie jej na kilka minut do zamrażalnika. 

Jak długo można mrozić jedzenie w zamrażalniku?

  • Z mięs najdłużej można przechowywać z zamrażalce wołowinę (nawet do 12 miesięcy). 

    Zobacz także

  • Wieprzowina lub wcześniej upieczona cielęcina nadaje się do spożycia przez 8 miesiecy. 
  • Tłuste ryby - 4 miesiące, a chude - 8 miesięcy
  • Pieczywo - 12 miesięcy
  • Pizza - 12 miesięcy
  • Bigos - 6 miesięcy
  • Lody - 2 miesiące

Najlepiej, by nasz zamrażalnik nie był ustawiony na temperaturę około -18°C. 

źródło: dr Monika Trząskowska SGGW, "Jak bezpiecznie przechowywać żywność?"

Zagłosuj

Co robisz z nadmiarem żywności w okresie świąteczno-noworocznym?

Liczba głosów:

LODÓWKA 2

fot. pexels.com, CC0 Public Domain

________

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π