Jajko na śniadanie? Niekoniecznie – zwiększa ryzyko cukrzycy aż o 60%

19.11.2020
Aktualizacja: 19.11.2020 12:20
Jedzenie jajek: zdrowe czy nie?
fot. Shutterstock

Odwieczny dylemat dotyczący tego, czy jeść jajka, czy też nie, najprawdopodobniej został rozwiązany. Najnowsze badania naukowców z Australii pokazują, że jajka znacznie podwyższają ryzyko cukrzycy.

  • Jedzenie jajek znacznie podnosi poziom cukru we krwi. Wystarczy zjeść  jedno jajko dziennie, by zwiększyć ryzyko cukrzycy o 60%.

Australijska grupa badaczy odkryła, że spożywanie nawet jednego jajka dziennie, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 60%. Eksperci przeanalizowali dane dotyczące 8545 dorosłych Chińczyków i zobaczyli, że  większe spożywanie jaj, podnosi poziomem cukru we krwi. Dotyczy to jajek gotowanych w skorupce, koszulce, lub smażonych.

Dieta jest znanym i modyfikowalnym czynnikiem, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego zrozumienie szeregu czynników dietetycznych, które mogą wpływać na rosnącą częstość występowania tej choroby, jest istotne – mówi autor badania, dr Ming Li z University of South Australia.

– Chociaż związek między jedzeniem jajek a cukrzycą jest często przedmiotem debaty, to nasze badanie miało na celu ocenę długoterminowego spożycia jajek przez ludzi i ryzyka zachorowania na cukrzycę – dodaje.

Jak wyjaśnia dr Li, badanie skupiało się w szczególności na mieszkańcach Chin, ponieważ w ostatnich latach przeszli oni od tradycyjnej diety składającej się ze zbóż i warzyw na dietę bardziej przetworzoną, obejmującą większe ilości mięsa, przekąsek i właśnie jaj.

Przypomnijmy, że cukrzyca jest jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego. Leczenie cukrzycy na świecie pochłonęło co najmniej 760 miliardów dolarów wydatków na zdrowie w 2019 roku (10% globalnych wydatków na ochronę zdrowia).

Na potrzeby badania dr Li wraz z zespołem przeanalizowali dane dotyczące 8545 dorosłych, którzy brali udział w ankiecie dotyczącej zdrowia i odżywiania w latach 1991-2009, w ramach badania China Health and Nutrition Survey.

Użytkownicy byli pytani o nawyki związane ze spożyciem jaj. Podatność na cukrzycę rozpoznawano na podstawie badania poziomu cukru we krwi na czczo w 2009 roku. Zespół odkrył, że wysokie długoterminowe spożycie jaj (ponad 38 gramów dziennie) zwiększyło ryzyko cukrzycy u dorosłych Chińczyków o około 25%. U dorosłych, którzy jedli więcej niż 50 gramów lub równowartość jednego jajka dziennie, ryzyko cukrzycy było zwiększone o 60%. Związek był również wyraźniejszy u kobiet niż u mężczyzn, co oznacza, że kobiety są bardziej narażone na cukrzycę, jeśli regularnie jedzą jajka. 

Dr Li podkreślił, że potrzebne są dalsze badania, aby zbadać związki przyczynowe i sprawdzić, czy rzeczywiście jedzenie jaj jest przyczyną cukrzycy. – Aby pokonać cukrzycę, potrzebne jest wieloaspektowe podejście, które obejmuje nie tylko badania, ale także jasny zestaw wytycznych, które pomogą informować opinię publiczną i pokierować nią. To badanie jest krokiem w kierunku tego długoterminowego celu – mówi dr Li.

Źródło: Focus