Polacy ograniczają spożycie soli, ale wciąż jedzą jej za dużo

Aleksandra Supryn
03.03.2016 13:27
Polacy ograniczają spożycie soli, ale wciąż jedzą jej za dużo
fot. Ile soli jedzą Polacy? Okazuje się, że nadal nie wiedzą o soli ukrytej

Sól bardzo często nazywana jest „białą śmiercią”. Nic w tym dziwnego, ponieważ duże spożycie tej przyprawy faktycznie kiepsko wpływa na nasze zdrowie. Z ostatnich danych wynika, że Polacy z roku na rok jedzą jej coraz mniej.

Zalecana dzienna dawka soli u osoby dorosłej nie powinna przekraczać 5 g. Jeśli chodzi natomiast o dzieci, to ilość tej przyprawy powinna być jeszcze mniejsza – od 1,9 do 3,75 g dziennie.

Ile soli jedzą Polacy?

Wszystkie dane dotyczące soli w diecie Polaków zostały przedstawione na konferencji zorganizowanej z okazji światowego tygodnia walki z nadmiernym spożyciem soli, który rozpoczął się 29 lutego. Głównym hasłem tegorocznego tygodnia jest tzw. sól ukryta.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, prof. Mirosław Jarosz powiedział, że z badań przeprowadzonych w 2013 roku, wynika, że w Polsce je się średnio ok. 10,3 g soli. To prawie 5 gram mniej niż pod koniec lat 90. Jednak pomimo że ilość spożywanej soli zmalała, to nadal jest jej za dużo. Polacy powinni jeść jej co najmniej o połowę mniej.

Sól – skutki nadmiernego spożycia

Spożywanie zbyt dużej ilości soli może pociągać za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Nadmiar soli w diecie może przyczynić się go rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi oraz chorób sercowo-naczyniowych. Sprzyja również nowotworom żołądka, kamicy nerkowej i osteoporozy.
Z najnowszych badań wynika także, że zbyt duża ilość soli w diecie sprzyja zaburzeniom metabolicznym i otyłości, szczególnie tej brzusznej.

Gdzie znajduje się sól ukryta?

Największym niebezpieczeństwem jest spożywanie soli ukrytej. Nawet nie dosalając niczego, możemy spożywać zbyt dużo przyprawy.

Sól ukryta, to taka, która znajduje się w produktach gotowych. Jedząc mrożoną pizzę albo paluszki rybne, nie do końca zdajemy sobie sprawy z tego ile jest w nich sól. Okazuje się jednak, że zazwyczaj przyjmujemy w ten sposób aż 40-80 proc. dziennej dawki soli.

Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet produktów, które wybieramy. Niestety, w przypadku soli, sprawa jest póki co dość trudna. Producenci nie mają obowiązku informowania o jej zawartości w tabelach wartości odżywczej. Niedługo wszystko się jednak zmieni. Od 13 grudnia 2016 roku, zgodnie z ustaleniem Unii Europejskiej, umieszczanie na opakowaniu zawartości soli będzie obligatoryjne.

Warto zwrócić również uwagę na sód. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w nim również znajduje się sól. 1 g sodu to aż 2,5 g soli. I pomimo że sód jest w organizmie potrzebny, to jego duże ilości źle wpływają na nasze zdrowie. Prowadzą m.in. do zatrzymywania w organizmie wody oraz zaburzenia pracy wielu narządów wewnętrznych.

___

ZdrowoBardzo / PAP / AS