Grillujesz? Marynata z ciemnego piwa niszczy rakotwórcze substancje

Monika Piorun
28.04.2017 15:36
Grillujesz? Marynata z ciemnego piwa niszczy rakotwórcze substancje
Fot. Piotr Jedzura/REPORTER/ East News

Jak sprawić, by grillowane mięso było zdrowsze? Najlepiej zamarynować je w ciemnym piwie - radzą naukowcy. Może to ograniczyć ilość rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych aż o 53 proc!

Choć pogoda podczas najbliższej majówki nie zapowiada się optymistycznie, to jednak i tak większości Polaków nie przeszkodzi to w grillowaniu. Początek maja to istne "otwarcie sezonu" dla miłośników grillowanego mięsa. 

Badania hiszpańsko-portugalskiego zespołu chemików, które ukazały się na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry, wskazują, że w przypadku wieprzowiny najlepsze efekty w ograniczaniu niebezpiecznych substancji wydzielających się podczas grillowania można uzyskać marynując mięso w ciemnym piwie.

Naukowcy przeprowadzili badania wykorzystując 3 rodzaje piwa - jasne (Pilzner), ciemne (Porter lub Stout) oraz bezalkoholowe. Zatopili w nich na kilka godzin mięso wieprzowe i porównali je po grillowaniu z mięsem bez marynaty. 

Według badaczy przeciwutleniacze zawarte w piwie wchodzą w reakcję z powierzchnią mięsa czyniąc ją odporną na formowanie się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Najlepsze efekty przyniosło piwo ciemne. Zamarynowana w nim wieprzowina miała najniższy poziom substancji, które uważane są za rakotwórcze.

Po 4 godzinach marynowania reakcje chemiczne zachodzące na jego powierzchni w większości ustały. Po grillowaniu miało ono aż o 53 proc. mniej rakotwórczych substancji w porównaniu do mięsa, które nie było w ogóle marynowane. Marynata z piwa bezalkoholowego ograniczyła ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych o 25 proc. a piwo jasne zredukowało je o 13 proc.

Zrzut ekranu 2017-04-28 o 14.42.32

fot. American Chemical Society

źródło: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Zagłosuj

Czy stosujesz marynatę do mięs podczas grillowania?

Liczba głosów:

______

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π