Których e-dodatków do żywności lepiej unikać? [LISTA]

Monika Piorun
29.08.2018 16:16
E-dodatki, lista substancji szkodliwych dla zdrowia
fot. Shutterstock

Choć etykiety produktów spożywczych pełne są informacji o tym, co kryją w swym składzie, to jednak nadal dla większości z nas stanowią zagadkę, którą mało kto jest w stanie rozszyfrować. Mimo że nie wszystkie e-dodatki mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm, to niektóre powodują dolegliwości i schorzenia, których wolelibyśmy uniknąć – od bólu głowy, uczulenia czy biegunki aż po nowotwory. Sprawdź, które z nich mogą Ci zaszkodzić!

"E" jak Europa...

Tajemnicze "E" na etykietach nawiązuje do nazwy naszego kontynentu – Europy – i oznacza kod chemiczny, którym symbolicznie określany jest dany dodatek do żywności. Za pełen wykaz e-dodatków odpowiedzialny jest Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który pozwala dołączyć wybrane substancje do składu produktu, jeśli nie powoduje to ryzyka dla zdrowia konsumenta, nie służy wprowadzaniu klientów w błąd lub gdy zachodzi technologiczna konieczność ich użycia. Mimo że e-dodatki nie powinny być dla nas szkodliwe, to jednak kwestia ta pozostaje dyskusyjna. Na tyle, że niektóre e-dodatki są zabronione w produktach spożywczych przez niektóre kraje, zaś w innych uchodzą za zupełnie bezpieczne. Poniżej przedstawimy te, które budzą największe kontrowersje, choć według europejskich przepisów obowiązujących w różnych państwach mogą uchodzić za dozwolone i nieszkodliwe.

Chemia z pożywienia: dlaczego warto czytać etykiety?

Na początek warto wyjaśnić podstawowy podział dotyczący e-dodatków w żywności. 

  • Numery od E 100 do E 199 oznaczają barwniki,
  • Numery od E 200 do E 299 oznaczają konserwanty,
  • Numery od E 300 do E 399 oznaczają przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
  • Numery od E 400 do E 499 oznaczają emulgatory, środki spulchniające i żelujące, 
  • Numery od E 500 do E 599 oznaczają środki pomocnicze,
  • Numery od E 600 do E 699 oznaczają wzmacniacze smaku,
  • Numery od E 900 do E 999 oznaczają środki słodzące i nabłyszczające, 
  • Numery od E 1000 do E 1999 oznaczają zaś stabilizatory, konserwanty i zagęstniki.

Nie wszystkie z nich mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Niestety niektóre budzą sporo kontrowersji i oskarżane są o szereg dolegliwości, które mogą być dla nas co najmniej problematyczne. 

E- BARWNIKI, które mogą być szkodliwe

Jeśli chodzi o barwniki, to największe obawy budzą takie jak:

  • E 102: tartrazyna obwiniana za sprzyjanie dekoncentracji i bezsenności (jest w napojach w proszku, musztardzie i owocowych esencjach),
  • E104: żółcień chinolinowa, wiązana z alergiami skórnymi (obecna w niektórych wyrobach cukierniczych, szkodliwa w dużych ilościach),
  • E110: żółcień pomarańczowa, która może powodować duszności, lub pokrzywkę (znajdziemy ją w marmoladzie, gumie do żucia i różnych żelach),
  • E122: azorubina obwiniana za powstawanie obrzęków na ciele, zabroniona w Polsce (obecna w dżemach i marmoladach wiśniowych, lodach, budyniach i polewach)
  • E123: amarant, uważany przez niektóre kraje za niebezpieczny (występuje w różnych produktach),
  • E124: czerwień koszalinowa, działa pobudzająco zwłaszcza na dzieci (jest obecna w pudrowych cukierkach), może negatywnie wpływać na płodność,
  • E127: erytrozyna, sprzyja dekoncentracji, może być niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą (powszechna w wisienkach  koktajlowych i owocach kandyzowanych),
  • E129: czerwień allura, może być szkodliwa dla astmatyków, wzmaga objawy choroby,
  • E131: błękit patentowy – niebezpieczny dla alergików, powoduje wydzielanie histaminy, może być rakotwórczy (obecny w drażetkach i kosmetykach),
  • E132: indygotyn, może sprzyjać powstawaniu nowotworów,
  • E151: czerwień brylantowa – podejrzany barwnik występujący w słodyczach żelowych,
  • E171: dwutlenek tytanu – zabroniony w Polsce (występuje w gumach do żucia, pastach do zębów i drażetkach),
  • E173: glin/aluminium – oskarżany o sprzyjanie choroby Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego (występuje często jako dekoracja słodyczy)

E-KONSERWANTY, które budzą sporo kontrowersji

  • E210: kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E212, E213), które podrażniają śluzówkę żołądka i jelit, mogą powodować alergie , niebezpieczne dla uczulonych na aspirynę (mają go w składzie napoje gazowane, marynaty i konserwy),
  • E214: ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, który może wywoływać m.in. skurcze mięśni (obecny m.in. w paście do zębów i przetworach rybnych),
  • E220: dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228), które przyczyniają się do utraty witaminy B12 oraz ataków astmy i bólu głowy,
  • E230: bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu, (obecne w skórkach owoców cytrusowych, sprzyjają alergiom),
  • E249: azotyn III potasu, E249 i E250 azotyn III sodu, E251 azotan V sodu i E252 azotan V potas (powszechne w mięsie lub niektórych serkach topionych) – sprzyjają powstawaniu nowotworów, astmy, zapalenia nerek, zawrotów głowy, wahań nastroju itp.

E-PRZECIWUTLENIACZE, które mogą być niebezpieczne

  • E310: galusan propyl, E311 galusan oktylu, E312 galusan dodecylu (obecne np. w gumie do żucia, sprzyjają reakcjom alergicznym),
  • E320: BHA, E321 BH podnoszą poziom cholesterolu we krwi (obecne w biszkoptach),
  • E335: winiany sodu, E336 winiany potasu - mogą powodować biegunkę.

E-EMULGATORY, których lepiej unikać

  • E400: kwas alginowy szkodliwy dla ciężarnych, może wypłukiwać z cenne minerały z organizmu,
  • E407: karagen – oskarżany o zmniejszanie wchłaniania subst. mineralnych i wrzody układu pokarmowego (obecny w deserach mlecznych, keczupach, dżemach, galaretkach w proszku),
  • E450: difosforany – ograniczają przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, negatywnie wpływają na metabolizm i mogą potęgować objawy osteoporozy (mają je w składzie serki topione),
  • E461: metyloceluloza – obwiniana za problemy jelitowe.

E-WZMACNIACZE SMAKU, które budzą kontrowersje

  • E621: glutaminian sodu MSG – może powodować astmę, bóle głowy, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość, przyspiesza tempo bicia serca,
  • E622: glutaminian potasu – oskarżany o bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość;
  • E631: inozydian sodu – nie powinny go stosować chorzy na kamicę nerkową.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Chemia w żywności – lista szkodliwych e-dodatków/Centrum Odchudzania i Odżywiania/Wegetarianie.pl

__________

zdrowie.radiozet.pl/π