Wielki powrót do szkoły. Co zapakować dziecku na drugie śniadanie?

31.08.2019
Aktualizacja: 02.09.2019 09:19
II śniadanie do szkoły

Otyłość dziecięca jest jednym z najpoważniejszych wyzwań związanych ze zdrowiem publicznym XXI wieku. Problem ma charakter globalny i stale dotyka coraz więcej krajów o niskim i średnim dochodzie, szczególnie w obszarach miejskich. Częstość występowania wzrasta w zastraszającym tempie. Szacuje się, że na całym świecie w 2016 r. liczba dzieci z nadwagą w wieku poniżej pięciu lat wynosiła ponad 41 milionów i stale rośnie.

Dzieci z nadwagą i otyłe najprawdopodobniej pozostaną otyłe do wieku dojrzałego. Co więcej, nadmierna masa ciała w wieku dziecięcym zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia. Nadwadze i otyłości oraz związanymi z nimi chorobami można w dużej mierze zapobiec. Dlatego niezwykle ważne jest to, co pakujesz codziennie dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Czemu to takie ważne?

Otyłość u dzieci wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności w wieku dorosłym. Dzieci z nadwagą i otyłe są bardziej narażone na otyłość wieku dorosłego i rozwijają choroby, takie jak cukrzyca typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe, w młodszym wieku niż ich zdrowi rówieśnicy. W przypadku większości chorób wynikających z otyłości ryzyko zależy częściowo od wieku jej wystąpienia i czasu trwania. Otyłe dzieci i młodzież cierpią zarówno z powodu krótko-, jak i długoterminowych konsekwencji zdrowotnych.

Najbardziej znaczące konsekwencje zdrowotne nadwagi i otyłości u dzieci, które często ujawniają się dopiero w wieku dorosłym, obejmują:

  • choroby sercowo-naczyniowe (głównie choroby serca i udar mózgu),
  • cukrzycę typu 2,
  • zaburzenia mięśni szkieletowych (zwłaszcza zapalenie kości i stawów),
  • niektóre rodzaje raka (endometrium, piersi i jelita grubego).

O czym warto pamiętać, przygotowując drugie śniadanie do szkoły?

Zdrowy lunchbox pełen świeżych produktów daje dziecku energię do koncentracji, nauki i zabawy przez cały dzień. Pakowanie pudełka na lunch w domu oznacza, że możesz zaoferować dziecku szereg zdrowych opcji na drugie śniadanie. Wybieraj spośród pięciu grup żywności, takich jak:

  • warzywa
  • owoce
  • produkty zbożowe – chleb, makaron, płatki śniadaniowe, ryż, kukurydza itd.
  • nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu – mleko, ser, jogurt naturalny itd.
  • mięso, ryby, kurczak, jajka i rośliny strączkowe, w tym groszek, fasola, soczewica, ciecierzyca, orzechy, tofu itp.

1. Dziecko nie powinno nigdy wychodzić z domu bez śniadania

Zaszczepienie zwyczaju spożywania regularnych posiłków w dzieciństwie zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo, że twoje dzieci będą kontynuować ten dobry nawyk, gdy będą starsze. Naucz je, że zdrowe śniadanie:

  • uruchamia pracę całego ciała i daje zastrzyk energii,
  • pomaga utrzymać siłę fizyczną,
  • zapobiega chorobom cywilizacyjnym.

Badania Harvard Medical School potwierdzają, że brak śniadania czterokrotnie zwiększa prawdopodobieństwo otyłości. Natomiast wysoka zawartość błonnika w wielu płatkach śniadaniowych może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Uważaj jednak na zawartość cukru w produktach śniadaniowych, wybieraj te, które nie mają go w składzie.

2. Zapewnij swojemu dziecku dostęp do wody przez cały dzień

Woda powinna być pod ręką twojego dziecka przez cały dzień. Zadbaj o to, aby twoja pociecha codziennie zabierała ze sobą jej butelkę do szkoły. Możesz również zwrócić uwagę na ten problem na kolejnym zebraniu i poruszyć ten temat z innymi rodzicami. Warto zainwestować w baniaki wody na szkolnych korytarzach, z których dzieci będą mogły korzystać, kiedy poczują pragnienie.

3. Do picia nie podawaj dziecku słodkich napojów

Słodzone napoje czy soki owocowe są źródłem nie tylko cukru, ale również wielu barwników i sztucznych aromatów. Cukier w napojach słodzonych nie zawiera składników odżywczych. Dodaje jedynie kalorii, które mogą prowadzić do problemów z nadmierną masą ciała. Co więcej, częste picie słodkich napojów może prowadzić do powstania próchnicy i cukrzycy typu 2 w przyszłości. Dlatego do picia wybieraj wyłącznie wodę.

4. Kontroluj, co twoja pociecha kupuje w sklepiku szkolnym

Jak wiadomo, sklepiki szkolne, zamiast świecić przykładem, bardzo często proponują dzieciom chipsy, słodycze i słodkie napoje. Dlatego ważne jest, aby porozmawiać z dzieckiem, co powinno wybierać, idąc do sklepiku. Ważne jest również, abyś jako rodzic zainteresował się proponowanym asortymentem. Porusz ten temat z innymi rodzicami i wychowawcą.

5. „Nie” dla zwolnień z zajęć wychowania fizycznego

Coraz częściej spotykamy się z dziećmi, które z różnych powodów, czasem bez wskazań, są zwolnione z zajęć wychowania fizycznego. Pamiętaj jednak, że ruch to zdrowie. Dzieci, które nie wykonują żadnej aktywności fizycznej, są bardziej narażone na szereg problemów zdrowotnych, w tym:

  • pogorszenie wyników w szkole
  • otyłość lub nadwaga
  • większe ryzyko wystąpienia chorób takich jak cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe
  • nieregularny sen, w tym problemy z zasypianiem

6. Jeżeli WF w szkole nie wystarczy, zapiszcie się razem na dodatkowe zajęcia

Nie każde dziecko kocha sport. Niektóre dzieci mogą również bać się zajęć z WF-u. Znajdźcie wtedy wspólnie zajęcia, które wam się podobają. Dzięki temu utrzymanie zdrowia i aktywności stanie się łatwiejsze. Jeśli twoje dziecko nie znalazło jeszcze swojej ulubionej aktywności fizycznej, zachęć je do kontynuowania prób i szukania czegoś, co mu się spodoba. Spróbujcie pływania, strzelania z łuku lub gimnastyki. Z pewnością znajdziecie coś, co wam się spodoba.

7. Sprawdź, jak wyglądają obiady na stołówce i czy warto w nie inwestować

Obiady na stołówce szkolnej są często jedynym ciepłym posiłkiem, które twoje dziecko może zjeść w ciągu dnia. Jednak zdarza się, że są one słabej jakości. Dlatego poproś o wgląd do menu. Zapytaj, czy jadłospis jest przygotowany przez dietetyka.

8. Zawsze czytaj etykiety produktów, które kupujesz dla dziecka

Czytanie etykiet jest podstawową rzeczą, którą powinniśmy zrobić, zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego produktu. Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, co podajemy swojemu dziecku. Zwracaj uwagę na ilość cukru, utwardzonego tłuszczu roślinnego, barwników i konserwantów. Zaszczep zdrowy nawyk również u swojej pociechy.

9. Gotujcie i jedzcie posiłki razem

Przy upakowanym różnymi zajęciami harmonogramie rodzinnym często trudno jest znaleźć czas, aby usiąść i zjeść posiłek razem. Jednak warto spróbować. Badania wykazują, że dzielenie się posiłkiem z członkami rodziny oznacza, że:

  • więzi rodzinne stają się silniejsze,
  • dzieci są lepiej przystosowane do życia w społeczeństwie,
  • wszyscy jedzą więcej pożywnych posiłków,
  • dzieci są mniej narażone na otyłość lub nadwagę,
  • dzieci rzadziej nadużywają narkotyków lub alkoholu w przyszłości.

Źródła:
1. hsph.harvard.edu
2. raisingchildren.net.au