Zamknij

Dodajesz miód do gorącej herbaty? Sprawdź, dlaczego lepiej tego nie robić

22.06.2021 12:17

Herbata z miodem to dla wielu osób połączenie idealne. Niewątpliwie taki napój smakuje doskonale, a przy tym - dzięki zawartości miodu - korzystnie wpływa na organizm człowieka. Żeby jednak właściwości zdrowotne produktu zostały zachowane, nie powinniśmy dodawać go do gorącej herbaty.

Dodawanie miodu do gorącej herbaty - dlaczego lepiej tego nie robić?
fot. SHUTTERSTOCK

Miód ma wiele właściwości zdrowotnych, a przy tym jest słodki i pyszny. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób regularnie po niego sięga. Można posmarować nim bułkę czy zrobić z niego sos do sałatki. Dobrze komponuje się także z aromatycznymi przyprawami. Znaczna część osób dodaje go również do herbaty - i waśnie temu zastosowaniu miodu w kuchni przyjrzymy się bliżej w tym artykule.

Miód - właściwości zdrowotne

Miód naturalny zawiera cenne składniki odżywcze - przede wszystkim gluzokę, fruktozę i maltozę, czyli cukry proste, które są dobrym źródłem energii dla mózgu. Ponadto występują w nim kwasy organiczne, witaminy (m.in. A, B1, B2, B12, C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Naturalny miód pszczeli ma wiele właściwości zdrowotnych. Obniża wysokie ciśnienie krwi, odżywia mózg, uzupełnia zapasy glikogenu w mięśniach, poprawia prace wątroby, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Dlatego doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia i kaszlu. 

Dodawanie miodu do gorącej herbaty - dlaczego lepiej tego nie robić?

Jeśli już wiemy, jakie właściwości zdrowotne ma miód, można przejść do odpowiedzi na pytanie, dlaczego lepiej nie dodawać go do gorącej herbaty. Okazuje się, że przez połączenie miodu z gorącymi napojami degradacji ulega ponad 200 różnych substancji czynnych, również te działające antybakteryjnie.

Za bezpieczną temperaturę, w której produkt zachowuje swoje właściwości, przyjmuje się maksymalnie 45-50 stopni Celsjusza. Jednak najlepiej, jeśli miód dodamy do napojów, których temperatura nie przekracza 37 stopni C.

Sprawdź też: Zamiennik cukru. Czym zastąpić cukier w diecie?

W skrócie - miód dodany do gorącej herbaty lub innego bardzo ciepłego napoju nadal zapewni nam słodki smak, ale straci swoje cenne właściwości. 

Nie oznacza to jednak, że w ogóle nie można łączyć tych dwóch produktów. Najlepiej, jeśli odczekamy kilka czy kilkanaście minut aż herbata nieco przestygnie. Wtedy też oprócz pysznego, słodkiego smaku, miód zachowa swoje właściwości lecznicze.

loader

RadioZET.pl/swiezopalona.pl/wyborcza.pl