Oceń
Nic tak nie smakuje w upały jak soczysty i orzeźwiający kawałek arbuza. Dietetycy zapewniają, że miąższ tego owocu ma same zalety. A co z pestkami, które wiele osób wypluwa? Czy na pewno należy się ich pozbywać? Okazuje się, że cenna odżywczo jest też… skórka arbuza.
Arbuz jest niskokaloryczny, głównie ze względu na dużą zawartość wody (ponad 90 proc.), co sprawia też, że owoc ten dobrze nawadnia organizm podczas upałów. Ma też sporo cennych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co czyni go doskonałym składnikiem zdrowej diety. Choć niektóre osoby powinny uważać na nadmiar arbuza w diecie, to większość z nas może się spokojnie cieszyć jego smakiem. A jeśli przeszkadzają im arbuzowe pestki? Okazuje się, że warto się z nimi przeprosić.
Jakie są zalety arbuza?
Przede wszystkim arbuz jest niezwykle zasobny w ważne składniki odżywcze. Zawiera całkiem sporo witaminy C, a także inne witaminy (m.in. ważną dla oczu witaminę A i witaminę B6, która wzmacnia odporność i układ nerwowy) oraz minerały, zwłaszcza potas (ważny dla układu krążenia). Zawiera też dużo wody i pewną ilość błonnika – te dwa składniki są kluczowe dla sprawnego przebiegu trawienia.
Arbuz jest też świetnym źródłem likopenu, naturalnego barwnika nadającego arbuzowi czerwony kolor i mającego właściwości przeciwutleniające. Likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i zaburzenia wzroku związane z wiekiem, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
Dlaczego warto jeść arbuza z pestkami? Co ze skórką?
Jedząc świeżego arbuza, większość z nas ogranicza się do czerwonego lub różowego miąższu. Można jednak spokojnie jeść arbuza z pestkami, a nawet ze… skórką, ponieważ również one mają pewne właściwości zdrowotne.
Pestki arbuza, które bez problemu można jeść na surowo razem z miąższem, ale też w postaci suszonej, są bogate w magnez, który ma kluczową rolę w produkcji energii, funkcjonowaniu nerwów, syntezie DNA, a także w regulacji ciśnienia krwi. Zawierają one również kwas foliowy, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka czy depresję. Nasiona są także dobrym źródłem cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Skórka zawiera mniej cukru i więcej błonnika niż miąższ arbuza. Spożywana razem z nim zmniejsza wchłanianie cukru i spowalnia wzrost poziomu glukozy we krwi. Skórki arbuza zawierają również L-citrulinę, która może obniżać ciśnienie krwi i zwiększać zdolność organizmu do wysiłku.
Źródło: Goodhousekeeping.com
Oceń artykuł