Dlaczego inni jedzą i nie tyją? 10 czynników, które wpływają na metabolizm

14.04.2020
Aktualizacja: 14.04.2020 21:31
Przemiana materii: jak ją poprawić?
fot. Shutterstock

Dlaczego jedni jedzą wszystko i są szczupli, a inni natychmiast tyją? Czy zależy to od płci, genów, diety? Naukowcy z Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School wyjaśniają, dlaczego niektórzy pozostają szczupli, mimo złych nawyków żywieniowych, a inni, jedząc to samo, szybko przybierają na wadze.

Przemiana materii: od czego zależy?

Naukowcy w swoich analizach biorą pod uwagę m.in. nasz układ odpornościowy, który w dużej mierze wpływa na utratę lub przyrost masy ciała. A z kolei na jego pracę wpływa flora bakteryjna jelit.

Jedno z najnowszych badań dotyczące metabolizmu, które zostało opublikowane na łamach prestiżowego magazynu „Nature”, wyjaśnia dlaczego jedni chudną łatwo, a inni trudno. Naukowcy z Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, opisali w nim myszy, które nie mają konkretnych komórek w jelitach, odpowiadających za predyspozycje do tycia. Myszy pozbawione pewnych komórek karmiono wysokotłuszczowym i obfitującym w cukier pokarmem, jednak zwierzęta nie rozwinęły otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca lub cukrzycy. Jak to możliwe?

Kiedy naukowcy przeprowadzili testy metaboliczne na myszach, odkryli, że te bez integryny beta 7 zużyły więcej pożywienia na energię, co sugeruje, że ich podstawowy metabolizm działał szybciej niż u myszy kontrolnych. Miały też lepszą tolerancję glukozy i tłuszczu oraz niższe poziomy trójglicerydów.

Po posiłku nasz organizm może zamieniać energię w ciepło i spalać ją dość szybko lub też zamienić jedzenie w tłuszcz i przechowywać je do późniejszego użycia. Biochemia tego, jak organizm radzi sobie z substancjami odżywczymi pochodzącymi z trawienia pożywienia, jest złożona i wymaga precyzyjnej regulacji. Komórki, które udało się wyodrębnić naukowcom, znane ze swojej funkcji w układzie odpornościowym, również odgrywają ważną rolę w tym metabolicznym wyborze – spalać czy przechować.

Chociaż badania te zostały przeprowadzone na myszach, wyniki są obiecujące. Nadal pozostaje wiele do zrobienia, aby dowiedzieć się, czy blokowanie tych komórek u ludzi może stanowić podstawę nowych metod leczenia otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Nie spiesz się też z obwinianiem swojego metabolizmu, ponieważ lepsze wybory żywieniowe i ćwiczenia mogą wiele zmienić.

Dziesięć czynników wpływających na BMR i metabolizm:

  1. Masa mięśniowa. Mięśnie potrzebują więcej energii do funkcjonowania niż tłuszcz. Im więcej masz tkanki mięśniowej, tym więcej energii potrzebuje twoje ciało. Trening wytrzymałościowy lub siłowy jest najbardziej skuteczny w budowaniu i utrzymywaniu masy.
  2. Wiek. W miarę starzenia się tempo metabolizmu ogólnie spada. Wynika to z utraty tkanki mięśniowej i zmian w procesach hormonalnych i neurologicznych. Podczas rozwoju dzieci przechodzą okresy wzrostu z ekstremalnymi wskaźnikami metabolizmu.
  3. Rozmiar ciała. Większe osoby mają też większy BMR (wskaźnik podstawowej przemiany materii), ponieważ mają większe narządy i objętość płynu.
  4. Płeć. Mężczyźni na ogół mają szybszy metabolizm niż kobiety.
  5. Genetyka. Niektóre rodziny mają szybszy BMR niż inne. Może mieć to związek z pewnymi zaburzeniami genetycznymi.
  6. Aktywność fizyczna. Ćwiczenia zwiększają masę mięśniową i przyspieszają spalanie.
  7. Czynniki hormonalne. Hormonalne zaburzenia równowagi, takie jak hipo i nadczynność tarczycy, mogą wpływać na metabolizm.
  8. Czynniki środowiskowe. Zmiany środowiskowe, takie jak wzrost temperatury lub chłodu, zmuszają ciało do cięższej pracy w celu utrzymania normalnej temperatury i zwiększenia BMR.
  9. Leki. Kofeina i nikotyna mogą zwiększać BMR, podczas gdy leki takie jak leki przeciwdepresyjne i sterydy zwiększają przyrost masy ciała niezależnie od tego, co jesz.
  10. Dieta. Jedzenie zmienia metabolizm. Co i jak jesz ma duży wpływ na twoje BMR.

Dobra wiadomość jest taka, że możesz wiele zrobić, aby poprawić swój metabolizm.

Źródło: inspiredchiropractic.com,  Medical News Today