Jadasz na mieście? Lepiej naucz się gotować

10.10.2019 14:57
dieta pudełkowa

Osoby, które regularnie jedzą posiłki w domu mają niższy poziom toksycznych związków typu PFAS we krwi od osób, które żywią się "na mieście".

Naukowcy z Silent Spring Institute przeanalizowali historię medyczną 10 tys. osób, zarejestrowanych w National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) w latach 2003-2014. Ludzie, którzy regularnie jadali w domu mieli o 0.32 proc. niższy poziom perfluorowanych związków alifatycznych typu PFAS na każde 100 przyjętych kalorii od osób, które żywiły się "na mieście". Wyniki opublikowano w Environmental Health Perspectives.

PFAS to odporne na wodę związki chemiczne, stosowane są głównie w impregnatach do mebli, dywanów, wyrobów skórzanych i podłóg. Znaleźć je można również w tkaninach typu Gore-tex, opakowaniach do żywności, patelniach teflonowych, odświeżaczach powietrza oraz niektórych kosmetykach. Wnikają do organizmu nie tylko drogą pokarmową, ale także przez układ oddechowy, a nawet przez skórę. Nie ulegają metabolizmowi, kumulują się w układzie pokarmowym, są odporne na biodegradację.

Naukowcy wiążą ekspozycję na PFAS ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka pęcherza moczowego, nerek i jąder oraz z chorobami tarczycy. Ich działanie może być również przyczyną zmniejszenia odporności, zaburzenia płodności oraz niskiej masy urodzeniowej u dzieci.

Źródło: consumerreports.org