Zamknij

Dieta w depresji. Musi zawierać tych 6 produktów

13.01.2021
Aktualizacja: 13.01.2021 17:15
Dieta w depresji
fot. Shutterstock

Jeśli czujesz się zestresowany, szukanie ulgi jest czymś zupełnie naturalnym. Sporadycznych napadów stresu nie sposób uniknąć, jeśli mamy do czynienia z przewlekłym stresem, może on poważnie odbić się na zdrowiu fizycznym i psychicznym. Zwiększa ryzyko chorób, takich jak choroby serca i depresja. Co ciekawe, niektóre potrawy i napoje mogą mieć właściwości łagodzące stres. Oto 6 odprężających produktów, które warto dodać do swojej diety.

  • Dieta a stres. Niski poziom witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem lęku i depresji.

1. Ryby tłuste

Tłuste ryby, takie jak makrela, śledź, łosoś i sardynki, są niezwykle bogate w tłuszcze omega-3 i witaminę D, składniki odżywcze, które, jak wykazano, pomagają zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój.

Omega-3 są nie tylko niezbędne dla zdrowia mózgu i nastroju, ale mogą również pomóc organizmowi radzić sobie ze stresem. Niskie spożycie omega-3 jest związane ze zwiększonym lękiem i depresją w populacjach zachodnich. Witamina D odgrywa również kluczową rolę w zdrowiu psychicznym i regulacji stresu.

2. Pietruszka

Pietruszka to pożywne warzywo pełne przeciwutleniaczy - związków, które neutralizują niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami i chronią przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest powiązany z wieloma chorobami, w tym zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak depresja i lęk. Badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze może pomóc zapobiegać stresowi i lękom. Pietruszka jest szczególnie bogata w karotenoidy, flawonoidy i olejki lotne - wszystkie mają silne właściwości przeciwutleniające.

Przeciwutleniacze mogą również pomóc zmniejszyć stan zapalny, który często występuje u osób z przewlekłym stresem.

3. Czosnek

Czosnek jest bogaty w związki siarki, które pomagają zwiększyć poziom glutationu. Ten przeciwutleniacz jest częścią pierwszej linii obrony organizmu przed stresem. Co więcej, badania na zwierzętach sugerują, że czosnek pomaga zwalczać stres i zmniejszać objawy lęku i depresji.

4. Tahini

Tahini to pasta do smarowania z nasion sezamu, która jest doskonałym źródłem aminokwasu L-tryptofanu. L-tryptofan jest prekursorem regulujących nastrój neuroprzekaźników dopaminy i serotoniny. Przestrzeganie diety bogatej w tryptofan może poprawić nastrój i złagodzić objawy depresji i lęku. Tahini to też niezbędny dodatek do hummusu czy baba ghanoush (na bazie bakłażanów).

W 4-dniowym badaniu z udziałem 25 młodych dorosłych, dieta bogata w tryptofan doprowadziła do lepszego nastroju, zmniejszenia lęku i zmniejszenia objawów depresji w porównaniu z dietą ubogą w ten aminokwas.

5. Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina działa jako silny przeciwutleniacz i jest niezbędna dla zdrowia psychicznego.

Niskie spożycie tej witaminy wiąże się ze zmienionym nastrojem i depresją. Nasiona słonecznika są również bogate w inne składniki odżywcze zmniejszające stres, w tym magnez, mangan, selen, cynk, witaminy z grupy B i miedź.

6. Brokuły

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, są znane ze swoich właściwości zdrowotnych. Dieta bogata w warzywa kapustne może obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, chorób serca i zaburzeń psychicznych, takich jak depresja.

Brokuły, są jednymi z najbardziej skoncentrowanych źródeł niektórych składników odżywczych - w tym magnezu, witaminy C i kwasu foliowego - które, jak udowodniono, zwalczają objawy depresji.

Brokuły są również bogate w sulforafan, związek siarki, który ma właściwości neuroprotekcyjne i może działać uspokajająco i przeciwdepresyjnie.

Dodatkowo 1 szklanka (184 gramy) gotowanych brokułów zawiera ponad 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, której wyższe spożycie wiąże się z niższym ryzykiem niepokoju i depresji u kobiet.

Źródło: healthline.com