Jedz zdrowo i żyj długo. Dieta, która zapewni długowieczność

Aleksandra Supryn
22.01.2016 14:42
Jedz zdrowo i żyj długo. Dieta, która zapewni długowieczność
fot. Dieta na długowieczność. Co jeść, by długo żyć i cieszyć się zdrowiem?

Dzień Babci i Dzień Dziadka to okazja, aby pomyśleć o zdrowiu naszych najbliższych. Nie od dziś wiadomo, że zdrowy tryb życia i jedzenia może wpłynąć na długość oraz jakość życia. Co trzeba jeść, aby móc cieszyć się długowiecznością.

Najdłużej żyjący ludzie to zazwyczaj Japończycy. Ich wiekowość przypisuje się niezwykle rozwiniętej opiece medycznej oraz zdrowej diecie. Mieszkańcy Japonii co najmniej trzy razy w tygodniu jedzą ryby oraz bardzo dużo produktów pełnoziarnistych i sojowych. Ich dobre zdrowie to również zasługa diety bogatej w warzywa, tofu, owoce morza oraz wodorosty.

Japońska dieta to jednak nie wszystko. Co jeszcze możesz zrobić, aby długo cieszyć się zdrowiem i aktywnością?

Zadbaj o swoje serce

Po pierwsze, ogranicz do minimum tłuszcze nasycone zawarte w mięsie oraz tłustych produktach mlecznych. Szkodzą one przede wszystkim dlatego, że znacznie podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a później prowadzą do problemów z układem krążeniowym.

Co powinieneś jeść, aby nie mieć problemów z sercem? Przede wszystkim dużo warzyw i owoców. Mają niewiele kalorii i dużo składników odżywczych – witamin i minerałów, które niewątpliwie zapobiegną chorobom serca.

Warto jeść również produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony, kasze, płatki owsiane i ryż. Wiele z nich zawiera składniki zbawienne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania pokazują, że zrezygnowanie z białego pieczywa i zastąpienie go pełnoziarnistym zmniejsza też ryzyko chorób serca oraz cukrzycy typu 2.

Aby serce było zdrowe, jedz orzechy. Zawierają zdrowe roślinne tłuszcze i przeciwutleniacze, które będą je chronić. Pamiętaj jednak, żeby wybierać te najmniej przetworzone i bez dodatku soli.

Kolejnym produktem, który zadba o Twoje serce jest ciemna czekolada. Znajdujący się w nich przeciwutleniacz – polifenol – jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi oraz zwiększyć elastyczność żył sercowych.

Zadbaj o swój mózg

Mózg będzie pracował sprawniej, jeśli Twoja dieta będzie bogata w nienasycone tłuszcze i produkty pełnoziarniste. Uchronią Cię przed utratą lub pogorszeniem się pamięci oraz demencją. Dzięki nim nie będziesz mieć również problemów z koncentracją.

Dla prawidłowej pracy mózgu zbawienne są też przeciwutleniacze. Chronią one komórki przed degeneracją oraz pomagają je odbudowywać. Ich bogactwo znajduje się w borówkach i jagodach, orzechach czy soku grapefruitowym.

Włącz do swojej diety również kwasy omega-3, które znajdziesz w rybach, owocach morza i nasionach, np. siemieniu lnianym. Wspomaganie funkcji mózgu to nie wszystko. Badania pokazują, że kwasy te zapobiegają także chorobom serca oraz pomagają w walce z depresją.

Jeśli chcesz cieszyć się długim, aktywnym życiem, zrezygnuj z soli. Wyeliminowanie jej ma pośredni wpływ na mózg. Sól podnosi ciśnienie krwi, co z czasem uszkadza układ krwionośny. Źle funkcjonujące żyły nie są w stanie dostarczać do mózgu wystarczającej ilości tlenu i składników odżywczych. Szare komórki zaczynają obumierać, powodując potem problemy z pamięcią i koncentracją.

Najnowsze badania podają, że pozytywny wpływ na mózg może mieć również kawa. Osoby, które w wieku 30-40 lat piły kawę, znacznie rzadziej cierpią na demencję (3-4 filiżanki kawy obniżały ryzyko choroby nawet o 65 proc.). Inne badania udowodniły, że dzięki piciu kawy możemy uniknąć również cukrzycy typu 2.

Zadbaj o swoje kości

Starsze osoby bardzo często mają problemy z układem kostnym. Z wiekiem coraz trudniej jest im się poruszać, co bardzo mocno wpływa na komfort życia. Co więcej, kości nie zrastają się już tak jak dawniej, więc każdy upadek to groźba wielu tygodni rekonwalescencji.

Aby uniknąć problemów z układem kostnym, jedz produkty mleczne. Zawierają one dużo wapnia, który wzmocni kości. Co więcej, mleko oraz jogurt są również bogate w wiele witamin, m.in. witaminę D, która pomaga wchłaniać wapń i wzmacniać kości.

Innym dobrym, zdrowym źródłem tego składnika są zielone warzywa liściaste, np. szpinak i brokuły.

___

ZdrowoBardzo / AS