Masz depresję? Jedz owoce morza

Aleksandra Supryn
02.10.2015 09:47
Masz depresję? Jedz owoce morza
fot. Masz depresję? Jedz owoce morza

Na rozwój depresji wpływa niedobór niektórych składników pokarmowych. Aby poprawić sobie nastrój jedz produkty bogate w kwasy Omega-3. Tłumaczymy, dlaczego warto jeść owoce morza, ryby i szpinak.

Depresja to zaburzenie psychiczne. Okazuje się, że odpowiednia dieta może zahamować jej rozwój. Eksperci z Australii przekonują, że produkty bogate w kwasy Omega-3, w tym owoce morza, działają jak naturalne antydepresanty.

Jakie produkty poprawiają nastrój?

Australijscy naukowcy zbadali, jak kwasy tłuszczowe Omega-3  wpływają na osoby cierpiące na depresję. W badaniu wzięło udział 82 chorych. Wyniki są jednoznaczne: po spożyciu przekąsek zwierających kwasy, poziom szczęścia cierpiących na depresję znacznie się podniósł.

Zamiast zajadać się słodyczami i innymi wysokokalorycznymi produktami, sięgnij po pokarmy, które pozytywnie wpłyną na zdrowie psychiczne. Do grona produktów, które poprawiają nastrój zaliczamy owoce morza, ryby, szpinak.

W czym tkwi fenomen produktów bogatych w Omega-3?

Owoce morza, ryby, orzechy – to produkty zawierają selen , czyli substancję, która obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób nowotworowych, a także psychicznych.

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 zawierają również witaminę B, która usprawnia pracę układu nerwowego i mózgu.

Na pozytywny nastrój wpływa także szpinak. Zawarty w tej roślinie kwas foliowy podnosi poziom serotoniny w mózgu odpowiadającej za proces zapamiętywania. Regularne jedzenie szpinaku łagodzi nerwice, a także pierwsze objawy depresji i schizofrenii.

Źródło: elitedaily.com