Zamknij

Data trwałości i termin przydatności – jak czytać etykiety, by się nie zatruć?

07.05.2021
Aktualizacja: 07.05.2021 14:46
Data ważności produktu na etykiecie
fot. East News

Data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia to nie to samo. Okazuje się, że produkt z przekroczoną datą minimalnej trwałości nie zawsze musisz wyrzucić, co innego, jeśli minął termin przydatności do spożycia. Warto nauczyć się tych sformułowań, żeby ne marnować żywności, zwłaszcza gdy trend zero waste przybiera na sile.

Większość z nas nauczyła się już sprawdzać na opakowaniach datę ważności – to bardzo dobrze. Na produktach spożywczych można jednak znaleźć dwa sformułowania dotyczące tej daty: termin przydatności do spożycia i datę minimalnej trwałości. Czy wiesz, czym się różnią? Bo różnica między nimi jest, wbrew pozorom, dosyć duża. Warto nauczyć się właściwie czytać etykiety, żeby bez potrzeby nie wyrzucać dobrego jedzenia.

Data minimalnej trwałości – można zjeść produkt, nawet gdy minie data

Data minimalnej trwałości oznacza, że do wskazanego terminu producent gwarantuje zachowanie przez produkt właściwej jakości. Nie znaczy to jednak, że po przekroczeniu tej daty nie można jeść produktu. Można, ale przed spożyciem warto upewnić się, czy opakowanie nie jest uszkodzone, a jedzenie nie ma jakichś oznak zepsucia – zwłaszcza jeśli data minimalnej trwałości minęło dość dawno. Produkt, którego data minimalnej trwałości minęła, może nieco zmienić swój pierwotny smak czy konsystencję, ale jedzenie go zwykle jest bezpieczne.

Datę minimalnej trwałości najczęściej podaje się na produktach suszonych, mrożonych, konserwowanych i innych nadających się do długiego przechowywania. Oznaczenie jej nie jest wymagane m.in. na świeżych owocach i warzywach, które nie są obrane czy pokrojone, ciastach i pieczywie, które są zwykle spożywane w ciągu 24 godzin od wytworzenia.

Dopuszczalne sformułowania na etykiecie: „Najlepiej spożyć przed…” (gdy data zawiera oznaczenie dnia) lub „Najlepiej spożyć przed końcem…” (jeśli data zawiera jedynie oznaczenie miesiąca i roku lub samego roku).

Termin przydatności do spożycia – wyrzuć produkt po upływie terminu

Termin przydatności do spożycia określa, do kiedy można bezpiecznie zjeść dany produkt. Po upływie tego terminu nie należy już go spożywać, bo jest uznawany za niebezpieczny. Nawet jeśli po otwarciu nie widać oznak zepsucia, to w trosce o swoje zdrowie lepiej go nie jeść.

Termin przydatności do spożycia podawany jest na żywności, która z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się psuje i dlatego już po krótkim czasie może być zagrożeniem dla zdrowia – są to np. produkty mleczne, mięso, wędliny czy ryby.

Dopuszczalne sformułowania na etykiecie: „Należy spożyć do…” (po tym sformułowaniu powinna być data składająca się z dnia, miesiąca i ewentualnie roku).

Ważne!

Uwaga na warunki przechowywania

Z datą minimalnej trwałości i terminem przydatności do spożycia powiązane są też warunki przechowywania, które widnieją na opakowaniu. Producent zwykle zastrzega, że tylko przestrzegając warunków przechowywania zamieszczonych na etykiecie, jest gwarancja, że produkt może być zdatny do spożycia przed deklarowany czas.

Źródła: izz.waw.pl / ec.europa.eu