Zamknij

„Czysta piętnastka” 2021, czyli które owoce i warzywa są najmniej skażone pestycydami [LISTA]

09.08.2021
Aktualizacja: 09.08.2021 14:40
Czysta piętnastka 2021 - warzywa i owoce bez pestycydów
fot. Shutterstock

Od kilkunastu już lat amerykańska organizacja non profit „Enviromental Working Group” (EWG), zajmująca się badaniem środowiska pod względem substancji toksycznych, publikuje dwie listy: „Czystą piętnastkę” i „Brudną dwunastkę” – znajdują się na niej warzywa i owoce najmniej oraz najbardziej skażone pestycydami. (O  „Brudnej piętnastce” 2021 pisaliśmy już wcześniej). Warto zaznaczyć, że choć dane pochodzą z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration), która bada żywność z wielu źródeł w Stanach Zjednoczonych, to zarówno „Czysta piętnastka”, jak i „Brudna dwunastka” uznawane są za uniwersalny ranking.

Na liście „Czystej Piętnastki” 2021 znajdują się owoce i warzywa, które w badaniach okazały się najczystsze, a w ich składzie i na powierzchni znalazły się tylko znikome ilości pestycydów. Zobacz, które z nich są najmniej zanieczyszczone pestycydami.

Co to są pestycydy i jakie mają znaczenie dla zdrowia?

Pestycydy to związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin – są dość powszechnie stosowane w uprawach warzyw i owoców na świecie. Niektórzy nazywają je „lekami dla roślin”. Bez nich uprawy zostałyby w dużej mierze zjedzone przez szkodniki albo zaatakowane przez grzyby i pleśnie. Kluczem do bezpieczeństwa w przypadku pestycydów jest, jak zwykle, umiar w ich stosowaniu i używanie ich zgodnie z zaleceniami producenta. Jednak nie wszystkie płody rolne i sadownicze wymagają używania pestycydów, a niektóre są na nie po prostu odporne.

EWG podkreśla, że nadmiar substancji chemicznych w żywności jest niebezpieczna dla organizmu człowieka - może mieć m.in. działanie rakotwórcze. Warzywa i owoce są jednak niezwykle cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, więc nie można ich wykluczyć z codziennej diety. Trzeba natomiast zwracać uwagę, by wybierać te, w których zawartość pestycydów jest najmniejsza.

„Czysta piętnastka” 2021 – lista

„Czysta piętnastka” to ranking warzyw i owoców odpornych na zanieczyszczenia oraz takich, do których uprawy nie ma konieczności stosowania dużej ilości pestycydów czy nawozów. Na liście „Czystej piętnastki” w 2021 roku znalazły się:

  1. awokado
  2. kukurydza
  3. ananas
  4. cebula
  5. papaja
  6. zielony groszek
  7. bakłażan
  8. szparagi
  9. brokuł
  10. kapusta
  11. kiwi
  12. kalafior
  13. grzyby
  14. melon miodowy
  15. melon kantalupa.

Warto pamiętać, że powyższa lista – podobnie jak „Brudna piętnastka” – publikowana po to, by uwrażliwić nas na to, by wybierać jak najzdrowsze warzywa i owoce. Nie znaczy to jednak, że produktów spoza tej listy nie należy jeść – to tylko podpowiedź i inspiracja. Natomiast na pewno owoce i warzywa z upraw ekologicznych są pod względem zawartości pozostałości ochrony roślin bezpieczniejsze – w ich przypadku przepisy są bowiem dużo bardziej restrykcyjne.

Źródło: ewg.org / ncez.pzh.gov.pl