Zamknij

Czy można podgrzać masło w mikrofalówce? Zobacz, czy to bezpieczne dla zdrowia

16.08.2022
Aktualizacja: 16.08.2022 08:53
Jak prawidłowo rozmrozić masło?
fot. Shutterstock

Zdarza ci się rozmrażać masło w mikrofalówce? To niezbyt dobry pomysł. Zobacz, co dzieje się z masłem po kilkudziesięciu sekundach podgrzewania w ten sposób

  1. Czy masło można mrozić?
  2. Jak prawidłowo rozmrażać masło?

Masło po wyjęciu z lodówki jest tak zmrożone, że skrobanie go nożem zajmuje wieki. To dość problematyczne, zwłaszcza rano, gdy chcemy jak najszybciej przygotować posiłek. W takiej sytuacji najlepszym pomysłem wydaje się skorzystanie z kuchenki mikrofalowej, która rozmrozi produkt w kilka sekund. Jednak czy taka praktyka jest bezpieczna dla zdrowia?
Niestety, rozmrażanie masła w mikrofalówce pozbawia go większości wartości odżywczych. Podobnie jest w przypadku mleka i innych produktów mlecznych (jogurt, śmietana, sery). Kontakt z wysoką temperaturą sprawia, że wytrąca się witamina B12 i ważne składniki mineralne. Zbyt długie podgrzewanie i następnie zamrażanie masła sprawia, że staje się ono bezwartościowym produktem. Co więcej, wystarczy kilka sekund więcej, by całkowicie roztopić masło.

Jeżeli jednak w sytuacji awaryjnej korzystamy z tego rozwiązania, pamiętajmy, aby pozbyć się opakowania, w którym było masło i użyć  odpowiedniego, najlepiej szklanego naczynia. Jedzenie masła podgrzanego w mikrofalówce nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak taki posiłek po prostu nie jest wartościowy.

Czy masło można mrozić?

Jeżeli mamy zbyt dużo masła, spokojnie możemy je zamrozić, jednak należy spożyć je w ciągu trzech miesięcy. Dłuższe przechowywanie w zamrażarce sprawi, że masło nawet po rozmrożeniu będzie kruche i mniej smaczne. Pamiętajmy też, by nie zamrażać masła ponownie po rozmrożeniu. Rozmrożone masło może stać w lodówce do 30 dni.

Jak prawidłowo rozmrażać masło?

Najlepszym sposobem jest wyjęcie masła z lodówki i pozostawienie go na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Jednak nie zawsze mamy na to czas. Gdy się spieszymy, warto wykorzystać metodę z gorącą szklanką – wystarczy napełnić szklankę wrzątkiem, a następnie wylać wodę i położyć odwróconą szklankę na maśle. Masło zmięknie w ciągu kilku sekund, a przy tym się nie rozpuści.