Zamknij

Czy można pić kawę w czasie ciąży? Sprawdź, czy to szkodzi dziecku

20.06.2022
Aktualizacja: 20.06.2022 12:13
Ciężarna pije kawę
fot. Shutterstock

Wiele ciężarnych kobiet zastanawia się, czy może pić kawę. O kofeinie często mówi się bardzo źle, również o tym, że szkodliwie wpływa na przebieg ciąży oraz zdrowie dziecka. Australijscy naukowcy przeprowadzili duże badanie, by sprawdzić, jak jest naprawdę. Czy kawa w czasie ciąży szkodzi? Sprawdź, co warto wiedzieć.

"Codzienne picie kawy nie zagraża przebiegowi ciąży" – informują australijscy naukowcy na łamach "International Journal of Epidemiology". Wykorzystując badania genetyczne, naukowcy z University of Queensland wykazali, że codzienne picie kawy w umiarkowanych ilościach nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu.

Czy kawa w czasie ciąży szkodzi? 

- Obecne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny, czyli od dwóch do trzech filiżanek dziennie – powiedziała dr Gunn – Helen Moen. - Ale opiera się to na badaniach obserwacyjnych, w których trudno oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka, takich jak palenie, alkohol lub zła dieta - dodała badaczka. Dlatego właśnie autorzy chcieli sprawdzić, czy sama kawa naprawdę zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.

Naukowcy zastosowali klasyczną metodę (randomizacja Mendla), która polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych. Badacze wykorzystali osiem wariantów genetycznych, które pozwalały przewidywać zachowanie kobiet dotyczące picia kawy w czasie ciąży i zbadali, czy warianty te są również powiązane z wynikami porodu.

- Ponieważ nie możemy poprosić kobiet o wypicie przepisanych ilości kawy podczas ciąży, wykorzystaliśmy analizy genetyczne, aby naśladować randomizowane badanie kontrolne – wyjaśnił dr Daniel Hwang, który wskazał, że określony zestaw wariantów genetycznych wpływa na ilość wypijanej kawy.

Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet, które piły kawę, nie było większego ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka lub przedwczesnego porodu. -Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą, nie martwiąc się o zwiększenie ryzyka – powiedział dr Hwang.

Naukowcy podkreślają, że badanie dotyczyło tylko niektórych niekorzystnych wyników ciąży i możliwe jest, że spożywanie kofeiny może wpłynąć na inne ważne aspekty rozwoju płodu.

- Z tego powodu nie zalecamy dużego spożycia podczas ciąży, ale niskie lub umiarkowane - – zaznaczyła dr Moen.

W badaniu wykorzystano dane genetyczne z konsorcjum Coffee and Caffeine Genetics Consortium, brytyjskiego BioBanku, Avon Longitudinal Study of Parents and Children oraz 23andMe.

Źródło: PAP/Paweł Wernicki