Zamknij

Czy można jeść cebulę z brązową warstwą? Wyjaśniamy

13.04.2022
Aktualizacja: 13.04.2022 08:35

Czy można jeść cebulę, której poszczególne warstwy są brązowe i miękkie? Czy jedzenie cebuli, z której wyrastają zielone łodygi, jest bezpieczne? Wyjaśniamy. 

Cebula z brązową obręczą
fot. Shutterstock

Cebula jest produktem, który znajduje się w prawie każdej kuchni na świecie. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym (szeroka paleta smakowa: od lekkiej ziołowej świeżości dymki, po delikatny aromat szalotek, do wywołującej łzawienie ostrości zwykłej cebuli), ale również właściwościom prozdrowotnym. Nie wymaga też szczególnego sposobu przechowywania, choć woli chłodne, dobrze wentylowane pomieszczenia. Z czasem jednak cebula zmienia swój wygląd, np. zaczynają z niej wyrastać zielone łodyżki lub zmienia ona swój wygląd – pojawiają się na niej brązowe lub czarne plamki, brązowe obręcze lub ślady pleśni. Czy taką cebulę można jeść? Czy to bezpieczne? Wyjaśniamy.

Po czym poznać świeżą cebulę?

Dobra, świeża cebula jest jędrna, twarda, a zewnętrzna warstwa ciasno do niej przywiera. Tylko w takiej postaci zachowuje swoje walory smakowe, zapachowe i właściwości prozdrowotne. Cebula miękka, z odpadającą warstwą zewnętrzną, wyglądająca na przesuszoną nie będzie ani dobrze smakować, ani wyglądać.

Górna część cebuli powinna być wysuszona, nie powinny z niej wyrastać zielone pędy, chyba że chcemy wyhodować szczypior lub mamy do czynienia z dymką.

Jednak nie tylko wygląd cebuli jest ważny, ale również jej zapach. Świeża cebula będzie miała intensywny, nawet czasem drażniący zapach. Jeśli jednak jej zapach zmienia się na gryzący, siarkowy lub pachnie zgnilizną, kompostem, należy uznać, że jest zepsuta i wyrzucić ją do śmieci. Podobnie należy postąpić w przypadku pojawienia się przebarwień, plamek lub pleśni. Nie należy odcinać spleśniałej części, tylko wyrzucić całą cebulę. Obecność pleśni na zewnętrznej części cebuli świadczy o tym, że jej zarodniki są również w środku tego warzywa, ale niewidoczne gołym okiem.

Ważne!

Wyrzuć cebulę, na której widoczne są zielone, czarne plamy lub jej zewnętrzna warstwa jest lepka, mazista.

Czy można jeść cebulę z brązową warstwą (pierścieniem) w środku?

Czasami cebula może wyglądać i pachnieć całkiem dobrze, ale po przekrojeniu jej ukazuje się brązowa obręcz (warstwa). Jeśli nie zmieniła swojego zapachu, a brązowa obręcz nie jest miękka, czy wręcz papkowata, możesz ją usunąć i użyć białych części tego warzywa. W innym przypadku cebula nie nadaje się do spożycia.

Cebula z zieloną łodygą – czy można ją jeść?

Do spożycia nadaje się dymka, która ma małą cebulkę oraz długie, zielone łodygi. Oczywiście takie cebulki również muszą być jędrne i nie śmierdzieć. Jeśli jednak zielone łodygi wyrastają ze zwykłej cebuli, lepiej jej nie spożywać. Wykorzystać możemy tylko jej łodygi, czyli szczypior. Dlaczego? Ta zielona część rośnie, bo cebula jest dla niej podłożem, dostarczającym cennych składników. To zresztą łatwo sprawdzić. Po przekrojeniu takiej cebuli okaże się, że jest ona miękka i brązowa, czasem nawet pomarszczona (tak jakby te zielone pędy wyssały z niej wszystkie ważne składniki).

Jak przechowywać cebulę, by jak najdłużej była świeża?

Cebula najdłużej zachowuje swoje właściwości, gdy jest przechowywana w dobrze wentylowanych, chłodnych i ciemnych miejscach, ale nie w lodówce. Najlepiej w drewnianych skrzynkach lub przepuszczających powietrze materiałowych workach. Raczej nie należy jej trzymać w plastikowych pojemnikach (chyba że jest obrana), ani w lodówce (ze względu na brak wystarczającego dostępu do powietrza).

Warto pamiętać, że nieobrana cebula dłużej zachowuje swoją świeżość. Obrana szybciej pleśnieje i traci swoje właściwości.

Źródło: eatingwell.com