Czekolada stymuluje fale mózgowe. Czy pomaga być bardziej twórczym?

Monika Piorun
12.04.2017 15:20
Czekolada stymuluje fale mózgowe. Czy pomaga być bardziej twórczym?

Najwięcej laureatów nagrody Nobla pochodzi z krajów o najwyższej konsumpcji czekolady w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Naukowcy przyznają, że w okresie dokonywania przełomowych odkryć, częściej mieli ochotę na czekoladowe małe co nieco. Czy rzeczywiście ten słodki przysmak może mieć pozytywny wpływ na nasz umysł?

W tym roku Dzień Czekolady (obchodzony 12 kwietnia) wypada przed Wielkanocą, podczas której w wielu krajach spożywa się tradycyjne czekoladowe jajka chowane przed najmłodszymi w ogrodach lub domowych zakamarkach. W Polsce podobne zwyczaje zyskują coraz większą popularność, o czym świadczy popyt na różnego typu słodkie jajeczka i czekoladowe przekąski w formie wielkanocnych króliczków.

Zanim zaczniemy się nimi zajadać, warto zwrócić uwagę na to, jaką mają zawartość kakao. Najlepiej wybierać produkty wysokiej jakości, w których zawartość kakao jest wyższa niż 60 proc. Wcale nie chodzi tylko o to, że towary z marnej jakości czekolady są dosładzane tańszym niż cukier syropem glukozowo-fruktozowym, przyczyniającym się do epidemii otyłości i chorób układu krążenia. Z jakiego powodu powinniśmy więc sięgać po lepszą czekoladę?

Jak na nasz mózg wpływa jedzenie czekolady?

Zrzut ekranu 2017-04-12 o 15.16.22 1

fot. Rex Features/East News

Zobacz także

Jeśli chcemy, żeby czekolada miała pozytywny wpływ na nasz umysł, musimy sięgnąć po wysokogatunkowe produkty. Im więcej w nich kakao, tym lepiej dla naszego umysłu. Dowiedziono bowiem, że nawet niewielkie ilości wysokiej jakości czekolady, mogą mieć stymulujący wpływ na nasze fale mózgowe. 

Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Północnej Arizony po badaniach z wykorzystaniem elektroencelografu (EEG), do którego podłączono 122 osoby w wieku od 18 do 25 lat. Specjaliści monitorowali aktywność ich mózgu w trakcie jedzenia gorzkiej czekolady, w której zawartość kakao wynosiła ponad 60 proc. oraz kilku innych czekolad, które różniły się pod względem zawartości wody, cukru, kakao oraz amino-L-teaniny (występującej np. w zielonej herbacie).

Badacze zaobserwowali, że tylko gorzka czekolada ma stymulujący wpływ na fale mózgowe, wzmacnia naszą czujność i koncentrację, choć nieznacznie podnosi ciśnienie krwi. Jeśli chcemy uniknąć tego efektu, to najlepiej sprawdza się dodatek w postaci pochodzącej z herbaty teaniny, który nie ogranicza naszej uważności. 

Piękny umysł dzięki czekoladzie?

chch

Prof. Larry Stevens - jeden ze współautorów badania - wyjaśnia, że:

L-teanina to niezwykły związek, który obniża ciśnienie krwi i sprzyja powstawaniu w mózgu uspokajających fal alfa. Założyliśmy, że skoro czekolada wywołuje chwilowy skok ciśnienia, a L-teanina jego obniżenie, to połączenie tych dwóch składników będzie przeciwdziałało niepożądanym efektom.

Kiedy wyniki badań amerykańskich naukowców skonfrontowano z danymi statystycznymi dotyczącymi noblistów, okazało się, że aż 6 pozycji na liście 10 państw, z których pochodzi najwięcej laureatów tej prestiżowej nagrody należy do reprezentantów krajów, w których statystycznie jada się najwięcej czekolady w przeliczeniu na jednego mieszkańca. 

Sami nagrodzeni tą prestiżową nagrodą uczeni przyznają, że w momencie kluczowych dla swojej dziedziny badań, wykazywało wzmożoną chęć na czekoladowe słodycze. Choć twierdzenie, że to dzięki czekoladzie dokonali ważnych dla ludzkości odkryć, to pewnie gruba przesada, ale stymulujący wpływ czekoladowych specjałów na ich genialne mózgi może być jednak dużo większy niż nam się mogło zdawać.

Nic tak nie stymuluje pięknych umysłów jak dobrej jakości czekolada - zwłaszcza w połączeniu z L-teaniną. Kto chce w przyszłości dostać Nagrodę Nobla - powinien już wiedzieć, od czego zacząć...

Źródło: Northern Arizona University

Zagłosuj

Czy zwracasz uwagę na zawartość kakao w czekoladzie?

Liczba głosów:

Przeczytaj10 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Zobacz także

________

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π